Variațiuni pe marginea unui proverb clasic

În această lume pandemică plină de necunoscute, singurii pe care mi-e ciudă sunt cei care au doar certitudini și nicio îndoială. Mi-e ciudă pe cei care nu se îndoiesc de „știința” autorităților și mi-e la fel de ciudă și pe „conspiraționiști” și „anti-vacciniști”. Ei măcar nu își mai bat capul cu întrebări existențiale inutile.

Pentru că, așa cum spune un proverb clasic, „unde-i multă minte este și prostie pe măsură”.

O variantă mai veselă a aceluiași proverb zice că „mintea multă și prostia pe măsură se întâlnesc în capul unui singur om pentru că polii opuși se atrag”.

Există și o variantă filozofică care ne amintește că „inteligența și prostia sunt albul și negrul, ying-ul și yang-ul, răul și binele sau, altfel spus, îndoiala și certitudinea”. Da, da! Ați citit bine! Certitudinea și îndoiala merg împreună!

În fine, există și versiunea moral-juridică a aceluiași proverb: „oamenii inteligenți sunt ezitanți și mereu preocupați de morală, lege sau de alte repere, dar imbecilii sunt siguri pe ei și nu-și fac probleme în privința moralității, legalității sau utilității activității lor”.

Alegeți voi proverbul care vi se potrivește!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: