Cât mai e până când vaccinarea obligatorie va fi ”corectă politic”

Vaccinarea îţi dă posibilitatea de a nu te îmbolnăvi grav, dar nu te fereşte de boală, iar impunerea unei vaccinări forţate, printr-o directivă europeană, ar fi un dezastru care ar rupe Uniunea Europeană, este de părere istoricul Marius Oprea într-un comentariu semnat pentru Mediafax.

„Nu numai la nivelul Europei, ci chiar în interiorul comunităţilor mici, sau şi al familiilor sînt poziţii diametral opuse şi ireconciliabile, cu privire la vaccinare. Vaccinarea obligatorie e o prostie, iar să se ajungă la vaccinare din şase-n şase luni, e o ficţiune. Dar, multe prostii s-au văzut legiferate, ca ”directive”, sau măcar ”recomandări” – devenite cvasi-obligatorii.

Parcă se coace ceva, la nivel european, deja, de la Macron citire, care s-a dezlănţuit împotriva nevaccinaţilor. Recent, a început şi ministrul sănătăţii federal din Germania, să-i cînte în strună. Ori, cînd francezii şi germanii vorbesc pe-aceeaşi limbă, se coace o ”directivă europeană”. Aşa ceva ar fi un dezastru pentru UE: s-a văzut, de la bun început, că vaccinul nu ne uneşte, ci ne dezbină.

În România a început Omicronul să-şi facă de cap, ca în întreaga Europă. Dar nu mai e panica de altădată. Nu atît că ne-am obişnuit cu virsusul, ci mai degrabă el s-a obişnuit cu noi şi nu ne mai ucide. Seamănă, în situaţia celor vaccinaţi, din ce în ce mai mult cu o răceală, după cum au spus mai mulţi medici, inclusiv din România. În schimb, cei în continuare alertaţi rămîn unii politicieni, mai ales în Europa. Toţi aceştia vor vaccinare şi nimic altceva. Pune paie pe foc şi scandalul cu Novac Djokovik, din Australia, care şi pe pro-vaccinişti moderaţi, care văd în vaccin o soluţie, dar nu o minune, i-a iritat.

Ar fi cel mai prost moment ca, la nivel european, să se nască vreo idee cam cum a fost aceea a comisarului european Helena Dalli, de a-l interzice pe Moş Crăciun, în preajma Crăciunului. Iar acum, pe fondul răspîndirii Omicron, să se impună vaccinarea obligatorie, deşi virusul nu ucide, decît în cazuri rare şi mai ales pe cei nevaccinaţi şi cu comorbidităţi. Nici nu mai umple spitalele.

Cu Omicron, a nu te vaccina a devenit deja un pariu cu moartea. E evident că se răspîndeşte în aşa fel, încît pe termen mediu şi lung niciunul dintre nevaccinaţi nu va scăpa de infectare. Dacă va scăpa cu o simplă răceală şi apoi imunizare, norocul lui. Aici, depinde de fiecare şi de tăria organismului său. E o alegere într-adevăr personală. Ori să te amesteci în ceva ce nu mai exprimă un risc colectiv printr-o rată mare de deces, nu înseamnă decît să dai cu bîta în baltă.

E ceea ce a făcut, cum se ştie, preşedintele Franţei. Dar, mai nou, i s-a alăturat şi Karl Lauterbach, ministrul federal al Sănătăţii din Germania, care a insistat să sublinieze că vaccinarea este singura cale de ieşire din pandemie, deoarece ”varianta Omicron continuă să se răspândească”. Păi bine, se răsîndesc toate, de cînd lumea. Şi mai bune, şi mai rele. Prostia are, de pildă, cea mai largă arie de răspîndire. Există undeva o soluţie, a căutat-o cineva şi a impus-o apoi drept obligatorie? Nici vorbă.

Lauterbach a spus spus că este ”naiv” să credem că varianta Omicron va fi sfârşitul pandemiei şi că obţinerea imunităţii prin infecţie este o ”vaccinare murdară, pe uşa din spate”, şi nu soluţia”. ”A conta pe toţi să se infecteze mai devreme sau mai târziu şi să devină imuni… ar cauza mari probleme”, a mai adăugat Lauterbach. În prima afirmaţie, greşeşte fundamental şi chiar şi un epidemiolog de internet şi televizor, ca mine, ştie că cea mai bună şi sănătoasă imunitate e cea obţinută pe cale naturală şi nu cea dobîndită, prin agenţi externi. Dar, cum nu se poate îmbolnăvi toată lumea, în acelaşi timp şi fără pericolul de a distruge sistemele medicale şi economiiile, fără pericolul a milioane de morţi, dobîndirea acestei imunităţi ”de turmă” (nu-i prea frumos spus, dar nu ”vacciniştii” au inventat termenul!) e o problemă de timp. La scară planetară, un timp la fel de lung, poate cît durata pandemiei. Şi tocmai de aceea, pentru a scurta acest timp, avem la îndemînă vaccinul.

Dar în partea a doua a afirmaţiei sale, cînd ministrul federal german al sănătăţii Lauterbach spune că ”a conta” pe o imunizare prin trecere prin boală e ”o mare problemă”, recunoaşte parcă un adevăr, fără să vrea. Că e o problemă, într-adevăr, sfîrşitul pandemiei, pe care eu sper din tot sufletul ca Omicron să-l anunţe, e drept: dar e problema celor de la Pfizer, Moderna, Astra Zeneca. Şi a altora, de la producătorii de măşti şi pînă la cei de oxigen. O întreagă industrie farma, inclusiv cea a ”serviciilor” conexe (care includ şi ”serviciile poliţieneşti” şi ”industria de supraveghere”) ar avea, într-adevăr, mari probleme.

Visul tututor acestora de mai sus a fost exprimat de ministrul sănătăţii german, care susţine că vaccinarea obligatorie este în continuare o prioritate. Spune el, e ”importantă pentru viitoarele variante care se pot dezvolta în continuare”, susţinînd că infecţia cu Omicron nu ne face ”neapărat imuni la următoarea variantă virală”, deci "încă avem nevoie de vaccinare obligatorie”. Mergînd mai departe cu scrutarea viitorului, Lauterbach împinge morala poveştii cu ”drobul de sare” pînă la asumarea ei ca politică de sănătate: "imaginaţi-vă pentru o secundă că varianta Omicron este semnificativ mai mortală. În cazul acesta, am fi în pericol existenţial acum. Nimeni nu poate garanta că nu se va dezvolta în curând o variantă mult mai periculoasă”. Dar nimeni, nici că da!

Această poveste a lui Creangă cu ”drobul de sare” în variantă franco-germană, ne arată totuşi nouă, care o cunoaştem în varianta clasică, cum că n-ai ce învăţăminte să poţi trage, dintr-un dezastru care nu s-a petrecut. Titlul original al poveştii e ”Prostia omenească”. În cazul lui Macron şi Lauterbach, nu poate fi vorba de aşa ceva. Dar de interes, da. Chiar de interes politic – cei vaccinaţi pot să-i urască şi ei foarte bine pe cei nevaccinaţi, care ”împiedică sfîrşitul pandemiei” şi constituie un ”bazin de vot”. Dar, mai presus de toate, cred că e vorba de ”industriile” şi politicile ”vacciniste” de care am vorbit. Dacă ele înving, mai e un pic şi vaccinarea va deveni ”corectă politic”, prin directivă UE.”

Marius Oprea, 09.01.2022, Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: