„Strada” și schimbarea democratică (4)

În celebrul Game of Thrones, Daenerys Targaryen, prințesa exilată transformată într-un războinic revoluționar, încercă nu doar „to stop the wheel, but to „break the wheel”. Personajul încerca astfel să distrugă un sistem de tip feudal în care poporul era condus de lorzi, iar lorzii erau conduși de regi și regina.

Tradusă în democrația zilelor noastră ”to break the wheel” ar însemna reformarea sistemului instituțional și a democrației. Ar însemna nu doar a schimba conducătorii, ci a îmbunătăți tot sistemul pentru a oferi demos-ului ”democrația reală”. 

În filmul de ficțiune, eroina revoluționară a reușit într-un final să frângă roată. Însă prețul plătit de Daenerys a fost transformării eroinei într-un anti-erou. În democrațiile noastre, a frânge roata ar necesita mai mult decât proteste de stradă și contestare politică. Aceste manifestări ale demos-ului pot schimba guverne, miniștri, președinți sau regi și regine, adică pot aduce o rotație a cadrelor și a elitelor politice (spining the wheel)*, dar nu au putut și nici nu vor putea produce schimbarea care să transforme sistemul considerat disfuncțional, un sistem care cauzează mereu dezamăgiri, dezamăgiri care conduc la contestare politică, contestare care duce la schimbarea leadership-ului și la noi dezamăgiri și noi contestări și așa mai departe. De multe ori ”rotirea cadrelor” a însemnat schimbare, însă nu a reușit să aducă progres, ci doar regres.

*în 32 de ani de democrație, România a avut 33 de prim-miniștri și câteva sute spre o mie de miniștri. Apropo de rotația cadrelor, noua guvernare PNL-PSD-UDMR a introdus un nou principiu de funcționare: rotativa prim-ministrului și al miniștrilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: