Liber la legalitate?!

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat zilele trecute raportul său de activitate pe anul 2021, iar președintele statului ”eșuat” a ținut să prezinte un discurs care merită citit printre rânduri:

”Provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate în ultimii doi ani, sunt prezente și astăzi.Marile sisteme publice, precum sistemul de sănătate, de educație sau sistemul judiciar, au fost nevoite să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, pentru a-și continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate.

Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenței noastre și a celor din jur.

În situații de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viața și sănătatea cetățenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, în condițiile stabilite de Constituție și de obligațiile internaționale ale României.

În acest context, misiunea justiției de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți este justificată și vizează doar protejarea sănătății cetățenilor devine cât se poate de importantă.

Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește fiecărui cetățean că nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alți ani, răspunsul prompt și profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esențial.

În același timp, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut și câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câștigat pentru justițiabili, pentru profesiile din domeniul juridic și mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiție.

Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime.

Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia.

România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar.

De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent și onest cu autoritățile implicate, cu profesioniștii din sistemul judiciar, cu asociațiile profesionale și o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluții la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetățenii și profesioniștii din justiție le așteaptă.

Îmi doresc ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine.

Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate și profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar și către un dialog consecvent și constructiv.

În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituțional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a țării noastre, una care a trasat României o direcție europeană de dezvoltare, garantând drepturile și libertățile cetățenilor și punând bazele unui sistem modern de justiție.

În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiția din România peste 30 de ani și ce putem face noi astăzi pentru ca cetățenii acestei țări să aibă certitudinea că justiția se află în slujba lor, protejând cele mai de preț valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acționăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite.

O justiție independentă reprezintă o adevărată forță de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor și creează cetățenilor sentimentul de apartenență la o comunitate de valori și certitudinea că drepturile și libertățile le sunt garantate și respectate, în litera și spiritul legii.

Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar și am încredere că blocajele actuale vor fi depășite prin dialog, profesionalism și imparțialitate”. (Klaus Iohannis, 07.12.2021)

Cu alte cuvinte, ce ne-a spus, de fapt, președintele Iohannis?

  1. Că măsurile care implică restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale se pot restrânge, dar în condițiile stabilite de Constituție.
  2. Că Justiția trebuie să vegheze ca restrângerea drepturilor și libertăților să fie: temporară, justificată și NUMAI pentru protejarea stării de sănătate a cetățenilor.
  3. Că a constatat că societatea a fost polarizată și cere sistemului judiciar să restabilească pacea socială.
  4. Că pentru a restabili încrederea în stat , Justiția trebuie să reamintească fiecărui cetățean (indiferent de funcția pe care o are) că nimeni nu este mai presus de lege.
  5. Că legea fundamentală garantează drepturile și libertățile cetățenilor și a pus bazele unui sistem modern de justiție;
  6. Că pentru ca cetățenii să aibă certitudinea că justiția se află în slujba lor și că protejează valorile statului de drept, justiția trebuie să limiteze abuzurile și să creeze cetățenilor certitudinea că drepturile și libertățile sunt garantate și respectate în litera și spiritul legii.

Teoria prezidențială sună bine, însă ea a flagrant contrazisă de practica „autorităților” care lucrează sub comanda lui Iohannis. Cu alte cuvinte, multă ipocrizie și multă fățărnicie. Faptele ”autorităților” mint mai mult decât discursul prezidențial!

Să le luăm pe rând.

Divizarea societății de către Guvernele PNL și ”autoritățile” iohanniste în cetățeni buni sau răi, în funcție de alegerea pe care au făcut-o în privința vaccinării, plus discriminarea unora strict pentru că nu au vrut să asculte de ”recomandările” imperative ale ”autorităților”.

Cum au reușit asta?

Cu încălcarea Constituției, a legilor, a drepturilor și libertăților fundamentale.
Au făcut abuz de drept.

Trebuie Guvernul și ”autoritățile” să respecte Constituția și legile?

Ar fi trebuit, pentru că, așa cum ne spune teoria prezidențială, nimeni nu poate fi mai presus de lege. Numai că…

Justiția a anulat deja vreo 10 hotărâri de guvern de prelungire la nesfârșit a stării de alertă (inclusiv cea care este încă aplicată, în ciuda anulării sale, săptămâna trecută – HG 1138/2021) și, cu toate acestea, Arafat și, mai nou, Rafila dictează în continuare modul în care ne trăim viața și ne luăm porțiile de libertate. Asta în timp ce ”autoritățile„ lui Arafat continuă să facă afaceri de zeci de miliarde din bani publici, prin contracte încredințate direct interlopilor, sub pretextul stării de alertă,

În România nu s-a declarat niciodată epidemie, iar hotărârea CNSU care a “certificat” pandemia în România (la 5 luni distanță de declararea ei de către oms) a fost anulată în Justiție.

Dreptul de acces la justiție a fost aproape anihilat de ilegala stare de alertă, pentru a permite ”autorităților” să restrângă mai ușor și să neutralizeze drepturi și libertăți, sub pretextul “binelui comun”, stabilit după criteriile tehnocraților plătiți tot de ei.

Au fost multe discuții în mediul public că Președintele Iohannis, după modelul Băsescu, ar controla Justiția sau cel puțin o parte importantă a ei (prin numiri de procurori și judecători). Nu putem ști cu siguranță că e așa, în schimb, putem observa cu ușurință că Justiția a stat pe bară în ultimii 2 ani și nu și-a exercitat rolul de a treia putere în stat, nerestabilind echilibrul și lăsând Guvernul să facă ce vrea. Constituția, drepturile și libertățile au fost trecute între paranteze sub pretextul pandemiei. Vă vine sau nu a crede, dar ”autoritățile” (care trebuie să acționeze 100% conform legii, că altfel nu mai au nicio autoritate) au ajuns să încalce legea doar pentru a ne face nouă un bine.

Nu putem ști ce a urmărit Iohannis prin discursul său de la CSM: să ”elibereze” Justiția din starea ei de pasivitate sau din contră s-o dreseze cum să abordeze pe mai departe distuația. Oricum ar fi, este extrem de grav că am ajuns aici, în punctul în care avem o Justiție de carton și un ”stat de drept” doar la nivel declarativ în care ”autoritățile” care încalcă cu bună știință legile!

P.S. Doamna judecător Adriana Stoicescu de la Timișoara a pus punctul pe i:

„În timp ce primul îngrijorat al țării dădea indicații prețioase magistraților, Înalta Curte consfințea concluziile Inspecției Judiciare cu privire la abuzurile DNA împotriva magistraților.

În timp ce primul îngrijorat al patriei ne explică că suntem chemați să păzim pacea socială, arătând, încă o dată, că politicul ne vede că pe niște anexe relativ utile, Înalta Curte confirmă cele spuse de o mâna de oameni, ani la rând: judecătorii și procurorii au fost hăituiți în numele unei față morgana, numită pompos lupta anticorupție.

Nu l-am auzit niciodată pe primul îngrijorat al țării să declare că abuzurile dovedite și victimele colaterale ale mult stimatei lupte anticorupție sunt derapaje.

Nu l-am auzit niciodată să bată cu pumnul în masă și să ceară devoalarea tuturor mânăriilor menite să șantajeze judecătorii, să îi transforme în primitori de plicuri galbene.

Și în timp ce primul îngrijorat ne învață cam ce ar trebui să facem cu drepturile și libertățile oamenilor, primul trist al vieții mele (n.r. – fostul ministru de Justiție Stelian Ion) se arată oripilat de ‘grupul de presiune’ din Consiliul Superior al Magistraturii care, vezi Doamne, vrea să distrugă ordinea de drept.

Dincolo de enormitatea unei astfel de afirmații, aștept și eu, cu nerăbdare, o reacție pe măsură față de afirmațiile întâiului și, sper, ultimului trist al unei justiții veșnic reformabile și niciodată lăsată în pace de tot felul de neaveniți, cocoțați în scaune mult prea înalte pentru ei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: