It’s all about the money!

Până în luna august, România cheltuise 1 miliard de lei cu vaccinarea populației, care ajunsese atunci la o rată de 25%. Prețul unei doze a fost de 112 lei, din care aprox 85 de lei vaccinul și restul servicii medicale. 

În august 2021, principalii producători Pfizer și Moderna au majorat prețurile vaccinurilor vândute Uniunii Europene, de la 15,50 euro la 19,50 euro (Pfizer) și de la 19 euro la 21,5 euro (Moderna). Au existat suspiciuni mari că producătorii ar fi abuzat de poziția de monopol pentru a vinde vaccinurile la de câteva ori prețurile lor, urcând vânzările  la zeci de miliarde de euro, însă guvernele și Comisia Europeană nu au avut obiecții, chiar dacă ele plătiseră deja inclusiv pentru dezvoltarea vaccinurilor.

Până în momentul de față, în România au fost administrate în total 16,825 milioane de doze (prima doză, rapel, doza a treia). Se poate aproxima costul vaccinării (noiembrie) la aprox. 1,8 miliarde de lei.

Vaccinarea completă a populației (peste 12 ani) ar presupune costuri de cca. 4,5-5 miliarde de lei. Asta ar însemna cam 1 miliard de euro! Doar din România! Peste 8 miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimul an pe întreaga planetă, în 184 de țări, arată datele agregate de Bloomberg.  

Faceți socoteala cât încasează producătorii de vaccin! Din aceste 8 miliarde, 1,8 miliarde de doze au fost achiziționate doar de UE, la un preț mediu de 20 euro/bucata. 1,8 miliarde × 20 înseamnă vreo 36 miliarde de euro! Și aici vorbim doar despre un singur contract. Vor mai urma și altele, când vaccinarea va ajunge obligatorie. Plus, așa cum am mai spus, au mai luat alte miliarde bune la UE și pentru a dezvolta vaccinurile, pe care acum le vând finanțatorului! Afacere de afacere!

La valorile acestea și un profit de 10-15% înseamnă vreo 5-6 miliarde de euro. Minim. Miliarde! Te și ia cu amețeli! Însă profitul e mult mai generos! Și în tot „biznisu'” ăsta, singur se lasă și cu „comisioane” grase pentru von der Leyen și ceilalți politruci. Că au de unde, iar doamna șefă la comisari are și experiență în „afaceri”.

Se mai miră cineva că atât Comisia Europeană, cât și producătorii vor să introducă vaccinarea obligatorie? Când ați încasa ditamai purcoiul de euro, și voi ați face la fel!

Cine (mai) crede că e vorba despre sănătatea oamenilor, ori e naiv, ori nu trăiește cu bani, ci doar cu aer. It’s all about the money!

Religia banului și lăcomia ne-au adus în punctul în care suntem astăzi. Iar atunci când banii ajung să conteze mai mult decât orice altceva, chiar mai mult decât viața normală, socială, știm sigur că pariul cu umanitatea este pierdut.

PS. Cineva se întreba: față de aceste sume deja cheltuite sau ce urmează a fi cheltuite de statul român, care au fost alocările în 2021 pentru descoperirea/dezvoltarea unui vaccin românesc anti-COVID. Sau nu e voie să avem așa ceva? Nici nu prea ne trebuie, că mai bine cumpărăm de la alții…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: