Desigur, probabil că este o coincidență faptul că unul din idolii Pieței Victoria, numit de către actualul președinte PNL sector 1, Sebastian Burduja, „colegul şi prietenul meu de la Teleorman”, cel care „vrea responsabilitate, integritate şi profesionalism” fiind, nu-i așa, „un cetăţean implicat, un cetăţean căruia îi pasă de cei din jurul său, un cetăţean care a decis că nu mai poate sta pe margine” a fost reținut cu tot dichisul și zarva de rigoare de către mascați taman acum când PNL semna hârtiuțele pentru o guvernare pe termen lung cu „Ciuma Roșie”.
Dar asta poate să fie și un avertisment. Pentru pretențioșii care, unii intelectuali fini nevoie mare, scârbiți și revoltați de ceva ce încă nu s-a întâmplat, se ocupă de câteva zile încoace, asta când nu-și returnează decorațiile, să dea declarații sforăitoare, să protesteze, să jelească și să scoată flăcări pe gură în loc de obișnuitul și atât de reconfortantul fum plăcut aromat.
Pentru că, surprize surprize, președintele Iohannis a preferat să urmeze exemplul german (cum îi și este obiceiul dealtfel) și să își aducă aminte în sfârșit de Constituția uitată pe raft și să cheme exact ca-n Germania, PSD la guvernare. Nu de alta dar PSD domină parlamentul. Iar criza e cât casa. Dar mai ales că, asta legat de cărticica aceea cu tricolorul pe ea: Președintele Iohannis nici n-ar prea vrea să fie suspendat.
Gălăgia ăstor indignați trebuia rapid amuțită. Nu, nu de teama că Dide&Co ar umple piața aia. Asta nu se poate face fără „sharing location”. Și nu e cazul de așa ceva. Micuții vor sta acasă. Ci pentru a încerca cu disperare oprirea dizolvării PNL. Altfel guvernarea ar fi compusă din PSD, UDMR și ce-ar mai strânge mopu-n găleată din ce-ar rămâne din acest PNL. Cel girat și condus de Iohannis.
Când oftați și vă întrebați de ce în alte părți se poate și la noi nu, aveți un răspuns simplu. Pentru că, spre deosebire de alte țări, cei care au acaparat puțina viață culturală a țării, primadonele ce dau mereu tonul, stâlpii moralei, sunt niște impostori. Pentru că, cei care rostesc apăsat sentințe și fac judecăți de valoare, o fac nu de la înălțimea vreunei conștiințe înalte, șlefuite cu curaj și răbdare, cu multă cunoaștere și cu mult har, ci de la înălțimea tarabei din talciocul vorbelor de unde ne vând fleacuri ieftine pe post de aforisme, pilde și dojeni.
Unde au fost protestele și declarațiile gâtuite de indignare ale acestor „conștiințe civice” când spitalele se transformau, unul după altul, în „Colectiv”? Când capitala țării a fost și este lăsată de izbeliște cu gunoaie și șobolani pe străzi? Unde le-a fost „capacitatea de a distinge între bine și rău, între viciu şi virtute, dreptate şi nedreptate” când Voiculescu evacua în ger, „noaptea ca hoții”, suferinzii din spital? Ce decorații au fost returnate pentru refuzul ministrului Mihăilă de a cumpăra antivirale în plină pandemie? Sau când ministrul Drulă a uitat în câmp un tren o noapte-ntreagă?
Nimeni nu a mârâit măcar când președintele țării își bătea joc în mod repetat de constituție. „Pe_se_de trebuie să dispară!”. Nimeni nu a șoptit un cuvințel când Ludovic Orban, „liberalul” disident de astăzi a aranjat linșarea Avocatului Poporului în parlament. Nimeni. Și asta când Avocatul Poporului, apăra cu dinții strânși fix drepturile și libertățile individuale ale noastre, ale tuturor, atacate cu brutalitate de guvern. „Intelectualii” ăștia, „conștiințele” astea ar fi trebuit să facă zid în jurul său. Nici măcar nu au tresărit. Doar era guvernul lor.
Dar conștiințele civice nu pot fi partizane! Gălăgia lor de acum influențează doar PNL. „Știrbii cocliți” din „mahalalele inepte”, „medievalii” uitați în blocurile fără apă caldă, n-au habar de declarațiile și decorațiile lor. Așa că măcar unora dintre scandalizații ăștia le-a fost arătat Dide. Ca în loc să se mai indigneze, să se alăture îndemnului: „Rezistă, Dide! Nu eşti singur.”
(Emanuel-Bogdan Bobic, 23.11.2021)
Apropo de acest subiect, sunt foarte interesante și edificatoare explicațiile date de ”liderii” unor organizații ”civice” – care au participat la protestele din ultimii ani legate de justiție, ordonanța 13 și alte ”abuzuri” din perioada Liviu Dragnea – despre absența lor de acum din ”Piață”, deși motive ar avea!
Corupția a tot crescut sub guvernarea celor care strigau în piață ”Jos corupția”, inclusiv fruntașii PNL și USR. „Piața” a tăcut însă. Unii s-au reactivat abia acum când a reapărut PSD în poza guvernării. Ca să fie clar pentru toată lumea cum e orientată „strada” în „lupta” sa cu corupția…
De ce nu sunt proteste în stradă împotriva politicienilor care au provocat criza din România?
Diana Voicu, Inițiativa România: „Este important ca oamenii să știe că nu au rămas fără voce”
Diana Voicu, președinta „Inițiativa România”, una dintre organizațiile active în protestele față de schimbările legilor justiției, mi-a spus că 26 de organizații civice și 50 de personalități culturale, universitare, civice au semnat (până la momentul discuției) un manifest legat de situația politică actuală, manifest ce a fost făcut public astăzi.
„Este important ca oamenii să știe că nu au rămas fără voce, dar nu ne așteptăm ca politicul să dea doi bani pe acest manifest, pentru că au dovedit că sunt foarte cinici”, mi-a spus Diana Voicu.
În ceea ce privește alte acțiuni de protest, președinta Inițiativa România spune că din discuțiile purtate și cu alți reprezentanți ai societății civile au reieșit câteva lucruri foarte clare.
„Primul ar fi că în această perioadă nu se pot scoate oamenii în stradă din cauza pandemiei. Oamenii sunt precauți, pe bună dreptate, dar chiar dacă sunt dezgustați nu se pot face proteste.
Al doilea lucru este ceva mai optimist și anume că dacă actuala guvernare va face o nefăcută oamenii se vor mobiliza din nou, pe psihologia paharului umplut.
Al treilea lucru este acela că oamenii sunt foarte dezamăgiți, mulți sunt cu bagajele făcute să plece din țară, iar pe acest fond noi trebuie să le semnalăm că suntem aici, suntem cu ochii pe politicieni și că le cerem aceleași lucruri pentru care s-a ieșit în stradă: justiție, transparență, fără oameni cu dosare penale în guvern”, spune Diana Voicu.
Florin Bădiță, „Corupția ucide”: „Ne concentrăm acum pe partea de construcție, vrem să formăm cetățeni cu educație civică”
Florin Bădiță, președintele organizației „Corupția ucide” spune că în acest moment ei se concentrează pe incubatorul de antreprenoriat civic și că scopul principal al organizației acum este „partea de construcție”.
„Vrem să formăm cetățeni cu educație civică, să se implice în ONG-uri, în politică etc și să reprezinte schimbarea de care avem nevoie”.
În ceea ce privește eventuale proteste de stradă față de ceea ce se întâmplă acum, Florin Bădiță spune că acestea nu sunt excluse și că așteaptă să vadă ce se întâmplă în viitor. „Avem un guvern legal, așteptăm să vedem când o să abuzeze de funcție, când își vor bate joc, când o să fure din fondurile europene. Atunci vom acționa”, spune liderul „Corupția ucide”.
Elena Calistru, Funky Citizens: „Este o tensiune în societate, dar aceasta se va manifesta în momentul în care vor fi abuzuri sau niște modificări legislative ce folosesc unor interese particulare”
Elena Calistru, președinta Funky Citizens, spune că în acest moment există o mare lehamite în societate față de ceea ce se întâmplă în politică, dar această lehamite este una difuză, iar oamenii nu vor să o politizeze.
„Când s-a ieșit în stradă s-a ieșit pentru niște idei, pentru Roșia Montană, împotriva Ordonanței 13, protestele nu au fost pentru niște politicieni. Cred că este o tensiune în societate, dar această tensiune se va manifesta în momentul în care vor fi abuzuri sau niște modificări legislative care folosesc unor interese particulare”, spune Elena Calistru.
În ceea ce privește faptul că PNL și Iohannis au câștigat alegerile cu un discurs anti-PSD pentru ca apoi să facă alianță cu PSD, președinta Funky spune că acesta este „genul de lucru care se decontează prin vot”.
„Nu este nimeni uimit că se întâmplă asta. La OUG 13 a fost un șoc. La fel va fi, de exemplu, și dacă actuala coaliție va face ceva șocant legat de secția specială. Dar cred că partidele politice și-au învățat lecția protestelor, dacă vor face mișcări din astea, le vor face cu pipeta”, mai spune Elena Calistru.
Radu Vancu, „Vă vedem din Sibiu”: „Este o minciună care nu poate naște decât dezgust, dar nu e motiv de protest”
Radu Vancu, unul din inițiatorii mișcării civice „Va vedem din Sibiu”, spune că simte furia și dezgustul care există acum în societate dar că lipsește un „generator de emoție” ca să scoată oamenii în stradă.
„În opinia mea, ce s-a întâmplat pe scena politică este cea mai mare deturnare a votului popular după 90. Este o minciună care nu poate naște decât dezgust, dar nu e motiv de protest. Trebuie să fie un proiect de lege, un abuz al politicienilor. Oamenii nu au ieșit în stradă când a câștigat PSD alegerile, ci când a început să legifereze distructiv, cu Ordonanța 13 de exemplu”, spune Radu Vancu.
Acesta mai spune că, personal, în această perioadă se ferește și să fie asociat cu protestele anti-vacciniste. „Chiar weekendul trecut a fost un astfel de protest în Sibiu. Nu mi-aș dori să fiu asociat cu un astfel de protest”, a mai declarat Radu Vancu.
Marian Rădună, Geeks for Democracy: „Pe mine mă interesează cum guvernează țara, restul e treaba lor”
Marian Rădună, vicepreședintele „Geeks for Democracy”, crede că oamenii nu vor sta cu mâinile în sân dacă această coaliție va face abuzuri și vor ieși în stradă. „Prima mișcare greșită au făcut-o deja prin demiterea, neconstituțională în opinia mea, a președintelui Senatului, Anca Dragu.
Pe mine mă interesează cum se guvernează țara, restul e treaba lor ce alianțe fac. Nu o să stau cu mâinile în sân să văd cum distrug România”, a explicat Marian Rădună.
(preluare hotnews.ro, 24.11.2021)