Alianțe și amnezii

În doar 40 de zile, Florin Vasile Cîțu a devenit din cel mai mare dușman al PSD prietenul social democraților. Nu i-a plăcut la guvernare cu ”progresiștii” de la USR, acum se vede nevoit să negocieze cu ”ciuma roșie”. Asta înseamnă să ai viziune politică!

La congresul PNL, din 25 septembrie 2021, Cîțu (liderul echipei câștigătoare) care se caracteriza ca un politician atipic care nu minte, a susținut în fața celor 5.000 de delegați că, atâta țimp cât va fi el președinte al PNL, partidul nu va face o alianță cu PSD pe care îl va ține în opoziție și după 2024. Lovit de amnezie, pe 4 noiembrie, după 40 de zile în care PSD l-a dat jos prin moțiune de cenzură cu sprijinul USR, același Cîțu e pe punctul de a se alia cu PSD și cu Marcel Ciolacu. El spune că, dacă reușește o guvernare cu PSD „e ok”. Mai mult decât atât, brusc și dintr-o dată președintele PNL a „găsit multe lucruri care să ne unească” (n.n. cu PSD).

De partea cealaltă, observăm și la PSD o pierdere la fel de gravă a memoriei. ”Cred că suntem pe un drum corect. Dacă suntem patrioți acesta este drumul pentru o majoritate”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu după prima rundă de negocieri cu Cîțu. Conducerea PSD a uitat foarte repede  cantitatea imensă de „muie” pe care pesediștii au fost nevoiți să o înghită în ultimii 4 ani. Marcel Ciolacu l-a numit chiar „colegul meu” pe Cîțu, astfel că activiștii „ciumei roșii” se așteaptă ca după următoarea rundă de negocieri, liderul PSD să-și îndemne propriul electorat să voteze PNL, un partid re-evaluat de leadership-ul pesedist* ca fiind de ”bună credință”.

Înțelegem cu toții că e greu și criza e mare, fiind nevoie de soluții constructive din partea tuturor „patrioților” din clasa politică „responsabilă”, însă, cred că la fel de important pentru un partid este să rămână consecvent și să nu înșele așteptările oamenilor. Oamenii se îndepărtează de politică și își pierd încrederea în partide, fix din cauza unor astfel de schimbări de discurs de 180 grade. Pe de altă parte, nu trebuie să cădem în cealaltă extremă. Dincolo de conflict, politica înseamnă și dialog, negociere și compromis. Important este însă ca acest compromis să nu fie compromițător…

După ce ani de zile ai înjurat PSD-ul și l-ai catalogat în toate feluri, să vii să te aliezi cu ”ciuma roșie” este o mișcare scizofrenică din partea peneliștilor. La fel și pe partea cealaltă. Pesediștii au acuzat Guvernul Cîțu că a omorât bolnavii de COVID și că a prăbușit economia, iar acum PSD nu are nicio problemă să intre la guvernare alături de Cîțu și compania. Totodată, prin această mișcare „strategică” îl salvează pe Iohannis de la o posibilă suspendare.

Chiar dacă memoria colectivă e una scurtă, electoratul celor două partide nu cred că agreează aceste schimbări bruște de macaz.

Pe bună dreptate, oamenii se pot întreba când au fost mințiți de PNL și PSD: când cele două partide s-au scuipat reciproc sau când au descoperit că, de fapt, pot să guverneze împreună?

*Apropo. Fostul lider PSD, Liviu Dragnea folosește cuvinte grele la adresa actualei conduceri a partidului. Îi numește „trădători dovediți” și „pionii deghizați de la Cotroceni, care cerșesc la masa PNL-ului funcții într-un guvern eșuat și criminal”. Rămâne de văzut dacă Dragnea are sau nu dreptate.

Întrebarea esențială pentru PSD este însă alta. Cum va ajuta această intrare la guvernare alături de PNL să atingă obiectivul strategic stabilit pentru 2024: câștigarea alegerilor prezidențiale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: