Reforma statului eșuat al lui Iohannis a ajuns să stea în voturile PSD

Întrebat cum s-a ajuns în situația ca guvernul minoritar PNL – UDMR condus de generalul Nicolae Ciucă să ceară sprijinul PSD pentru a trece de votul Parlamentului (PSD fiind partidul pe care l-a criticat de atâtea ori pentru lipsa reformelor), Klaus Iohannis a susținut că „cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să acorde sprijin din parlament„.

Așadar, Iohannis vrea să credem că marile „reforme” ale statului pe care încă din 2014 se chinuie (cam degeaba) să le înfăptuiască (de la justiție, la pensii și salarii, etc.) vor fi înfăptuite de un guvern minoritar cu susținerea „ciumei roșii”? El vrea să creden povestea că marile probleme ale neamului vor fi rezolvate de un guvern șchiop, mereu amenințat de pericolul dispariției? Cinic și trist.

Vă dați seama că pentru a finaliza „cu bine” o reformă în Justiție, „pentru a avea o justiție dreaptă și corectă”, cum s-a exprimat Iohannis va fi nevoie de votul PSD? Adică PSD va trebui să își dea votul pentru modificarea unor legi pe care tot PSD le-a dat. E drept că pe vremea „dictatorului” Dragnea. Culmea culmilor ar fi ca PSD să și voteze modificarea modificării! Cu un președinte de partid fost doctorand la Academia SRI, nimic nu e imposibil!

Ar fi totuși mai mult decât ironic la adresa viziunii politice prezidențiale. Ar fi o adevărată minune! Adică ce n-au reușit guvernele de „coaliție” va reuși un guvern fără o majoritate parlamentară solidă? Greu de crezut, dacă nu cumva imposibil. Și improbabil.

Apelând la ajutorul PSD, Iohannis recunoaște implicit eșecul Guvernelor sale. A și spus-o chiar el, dar cu alte cuvinte.

Coaliția care a guvernat până acum (n.n. PNL – USR – UDMR – Minorități) nu a reusit să rezolve aceste probleme (n.n. reforme). Nu are rost să vă explic eu acum de ce nu au reușit, dar zilele trecute au arătat care au fost crizatorii. Cei care, în loc să facă reforme, au produs crize.”

Să analizăm mai îndeaproape cine au fost „crizatorii„. În primul și primul rând, principalul „crizator” este chiar președintele Iohannis, doar și prin prisma faptului că a lăsat ca lucrurile să degenereze până în punctul în care ne aflăm. Deși contribuția sa la criză este mult mai consistentă. Fără aprobarea sa, Cîțu nu și-ar fi făcut de cap cu miniștrii USR sau cu PNDL 3.

Un alt „crizator” este premierul demis, Florin Vasile Cîţu. Lui i se adaugă „echipa câștigătoare” din PNL. Alături de peneliști, un alt grup important este cel al useriștilor. USR și-a adus pe deplin contribuția la această criză atât prin discurs, cât și prin acțiunile politice. Oricât de responsabili și de „virgini” ar încerca să se prezinte, useriștii sunt la fel de vinovați precum foștii lor camarazi și aliați din PNL. Nu au reușit să salveze România, din contră au băgat-o și mai mult în groapă…

Iar acum să ne întoarcem la potențialii „salvatori” ai României, dar mai ales ai regimului Iohannis: armata de pesediști a lui Ciolacu. După 2 ani de când au fost scoși din joc de Iohannis, pesediștii au șansa nesperată de a fi băgați din nou pe teren. Și chiar de dușmanul și de călăul lor! Cum mai e și politica asta… Liniștea prezidențială și stabilitatea țării stau acum în voturile parlamentarilor PSD!

Sub lozinca „vremurile excepționale necesită soluții excepționale”, pesediștii sunt gata să se sucească pentru a face jocul președintelui Iohannis și a vota pentru un guvern PNL, chiar dacă o astfel de decizie va contrazice poziționările anterioare ale liderilor și chiar va bulversa destul de mult alegătorii tradiționali ai partidului. Nu știu cum vor explica că au votat un guvern pe care l-au acuzat că a dus țara în haos și dezastru…

Dacă se vor decide să susțină Cabinetul Ciucă, oficial pesediștii nu vor cere nimic. Neoficial vor negocia la maxim (mai ales pentru primarii PSD), iar Iohannis și PNL vor accepta să le dea tot, pentru că nu au altă alternativă. Punțile lor cu USR le-au ars. PSD va putea ține în șah Guvernul Ciucă până când îi va conveni. Sau până când „civilii sub acoperire” vor primi alt ordin.

Deja Marcel Ciolacu a și anunțat că „în cazul în care PSD decide să susţină un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decât pe o perioadă limitată de timp. Cel mult până la 1 februarie.”

Așadar, PNL și PSD ar putea ajunge la compromis pe termen scurt. Un compromis care îi compromite mai mult pe Iohannis și PNL decât pe pesediști. PNL are chiar decizii oficiale luate în forurile superioare ale partidului prin care își impun să nu negocieze nimic cu PSD.

În urmă câteva luni, Florin Vasile Cîțu chiar a declarat că „PSD este duşmanul poporului român. Cine negociază cu PSD negociază împotriva poporului român”. Așadar nu doar pentru PSD, dar și pentru PNL este o decizie extrem de dificilă. În paranteză fie spus, pentru peneliști nu e foarte ușor să înghită nici „soluția” Ciucă, o nominalizare venită în plic de la Cotroceni, dar asta e deja altă problemă. O problemă a unui partid care a abandonat democrația de dragul Puterii.

Pe termen mediu și lung, această refacere de facto a USL nu poate aduce însă beneficii nici pentru Guvern sau PNL și nici pentru PSD. De aceea, „alianța” nu va fi foarte lungă. Până în primăvară mai sunt câteva luni buni.

Chiar și Iohannis e realist și a recunoscut că nu își face gânduri pe termen lung. „Dacă guvernul va fi în această componență un an sau 2 sau 3 vom vedea, dar problemele trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze„.

La PSD s-a pornit deja un fel de referendum intern privind decizia susținerii sau ne-susținerii Cabinetului Ciucă. Partidul fiind divizat, foarte important va fi cine numără voturile! Consultarea poporului pesedist va fi urmată astăzi de o ședință (furtunoasă) a liderilor. Repet: PSD is back in the game. Doar că pesediștii nu au niciun merit. Iohannis este agentul lor electoral. Fără el, PSD nu prea (mai) există și de aceea pesediștii nu îl pot lăsa să se sinucidă politic. Sau poate o fi și Iohannis vreun membru (secret) la PSD! 😁

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: