Nu ne plac civilii sub acoperire!

Mai țineți minte ce părere „bună” avea în 2014 candidatul Klaus Werner Iohannis despre Armata României?

Armata? O pierdere de vreme! În armată începi să coși singur un nasture, să-ți coși
o cămașă. Sunt singurele lucruri pe care le-am învățat în cazarmă.”

Am putut citi asta în ”capodopera” sa electorală ”Pas cu pas”.

Stau să mă întreb, după 7 ani, oare ce s-a schimbat sau cine i-a schimbat părerea lui Iohannis (ajuns între timp președinte) de a ajuns să propună un fost general pentru poziția de prim-ministru?

A mai avut el o tentativă și anul trecut*. Acum recidivează și sub pretextul crizei pe care tot el și echipa câștigătoare din PNL au provocat-o, Iohannis mai încearcă odată și acum. Vrea să dea jos milităria din pod și să impună o conducere militarizată în ciuda tuturor criticilor. Pentru că îi place să ordone și îi place să fie ascultat fără a fi contrazis.

Nu am nimic cu omul, dar nu îmi plac civilii sub acoperire! Ori, Nicolae Ciucă exact asta este: un fost ofițer de armată trecut în rezervă peste noapte (pentru că așa primit ordin?). Ciucă a profitat de prima ocazie pentru a fi numit ministru al apărării în 2019, iar acum vrea să profite din nou și să obțină o demnitate politică și mai înaltă. Din militar de carieră s-a transformat în politician.

Se pune însă întrebarea ce îl recomandă pentru poziția de șef al Executivului? Că știe să dea ordine? Sau că știe să asculte și să execute ordinele șefului său? În ce este expert acest domn Ciucă? În cusut nasturi, vorba lui Iohannis? Sau în n achiziții strategice fără licitație?

A participat la bătălii și s-a luptat cu dușmanul, vor spune susținătorii săi, iar acum avem o „luptă” grea cu COVID-19. Doar oare un ex-general ne poate conduce mai bine decât Superman? Campania de vaccinare a fost „coordonată” tot de un militar, colonelul Gheorghiță și cam degeaba. Tot a eșuat!

O fi Ciucă pro-american, pro-NATO, pro-vaccinare și pro-cemaivreapreședintele, însă civilii acoperiți nu trebuie să facă politică și nici să conducă guverne. Nici măcar în România „normală” a lui Iohannis.

Această mișcare a lui Iohannis de a-l impune pe Nicolae Ciucă în fruntea unui Guvern PNL reșapat nu este altceva decât manifestarea voinței sale arbitrare, o dovadă că nu mai umblă pe calea democratică, ci a alunecat pe drumul abuzurilor și a autocrației. Re-activarea „planului Ciucă” este o încercare de a pune România preș la picioarele conducătorului ne-iubit. Nu degeaba fostul lider PNL, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din grupul parlamentar al partidului deja făcut preș la picioarele „generalului” Iohannis…

Prin Ciucă, președintele Iohannis vrea să salveze aparențele și să pună capăt unei crize politice care erodează grav imaginea și credibilitatea sa și a PNL. Dacă nu oprește criza acum, Iohannis riscă să stârnească si mai mult nemulțumirea oamenilor. Riscă chiar să fie suspendat.

Rămâne de văzut însă ce ordine pe unitate au primit și ceilalți „civili acoperiți” din restul partidelor. Chiar dacă e Captain America, totuși premierul desemnat are nevoie de voturile USR sau PSD pentru a se instala la comandă.

* Generalul Ciucă a mai fost la conducerea Guvernului. În decembrie 2020, după ce PNL a pierdut alegerile parlamentare iar Ludovic Orban a demisionat, Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă ca premier interimar până a fost investit Cabinetul Cîțu. E greu totuși să ne amintim de Ciucă pentru că prestația sa a fost mediocră. Nu a apucat să realizeze nimic. Nimic remarcabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: