A rămas PNL fără liberali?

Este ziua moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Peste câteva ceasuri, conform aritmeticii parlamentare, actualul cabinet trebuie să pice. Până atunci însă, hai să vorbim puțin despre PNL.

La observația unui moderator TV că persoanele nevaccinate nu mai au niciun drept (mai ales în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie), un membru* din #echipacastigatoare din PNL (care mai și ocupă o funcție publică în aparatul de stat) a răspuns că „au dreptul să se vaccineze.”

Dacă așa stau lucrurile înseamnă că ne-vaccinații vor avea dreptul să iasă din case noaptea între 20 și 5 dimineața ca să meargă să se vaccineze. Estimez că va sta lumea la cozi în fața centrelor de vaccinare (închise).

Revenind într-un registru cât se poate de serios, observ că de când cu pandemia și „lupta” contra virusului, peneliștii au început să-și arate adevărata față. Dacă un liberal poate gândi așa, înseamnă că PNL și-a pierdut de tot nu doar identitatea liberală, dar și busola. Chiar nu mai există nimic altceva pe lumea asta decât COVID și vaccin?

Peneliștii de astăzi nu mai au nimic în comun cu partidul istoric al lui Brătianu (poate nu au avut niciodată) decât eventual sigla de la sediu. Deși dacă ne uităm mai bine la leadership-ul actual, observăm – e drept bine camuflată – urma siglei portocalii a PDL-ului băsist.

Apropo de prezentul și viitorul PNL, poate fi relevantă știrea din Cațavencii care spune că „unul dintre avocații cu peste 30 de ani vechime în partid, care l-a susținut pe Orban fără rezerve pentru că Cîțu nu i se părea o variantă, a depus, cu o săptămână înainte de congres, cereri de rezervare a numelui pentru două variante: Partidul Liberal și Partidul Liberal Român. Mai mult, a cumpărat și domeniile de Internet aferente celor două variante de lucru. Acum nu mai rămâne decât să se hotărască și Ludovic, Orban, să vadă câți dintre amici i-au mai rămas fideli și câți au trecut în barca lui Cîțu. Cu 20-30 de parlamentari și cu 2-300 de primari, în primă fază, Orban ar putea deveni noul UNPR, mai de dreapta sau mai de stânga, în funcție de interese, iar Cîțu ar trebui să-și ia gândul de la un guvern minoritar, căci nici susținerea unei părți din PSD nu l-ar mai ajuta să scape de moțiuni.”

Trebuie să recunoaștem că nici cu Orban nu ți-e rușine ca ”liberal”, mai ales că s-a remarcat ca un luptător anti-drepturi și libertăți. A dovedit-o, din păcate, anul trecut cât timp a ocupat funcția de prim-ministru. Așadar,  cei care își pun speranțele în el că va salva liberalismul din România se înșeală amarnic. La fel de amarnic cum s-a înșelat Orban în relația sa cu Iohannis. Faptul că ”superman” Florin Vasile Cîțu a ajuns un insuportabil, nu înseamnă că Orban e mai frecventabil.

Cu cei doi la conducere, PNL este pe cale să ajungă din nou un partid istoric. Mai bine spus, să devină istorie.

*Violeta Vijulie numită de Florin Vasile Cîţu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: