După tragedia care a avut loc la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, președintele Klaus Werner Iohannis a declarat că „din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii„.
Dacă statul a eșuat, înseamnă că și șeful statului a eșuat. Eșecul statului înseamnă că și eșecul lui Iohannis. Înseamnă că și el poartă o vină pentru ceea ce întâmplă în țara pe care o conduce. Pentru că „Statul” nu este doar o metaforă, ci e alcătuit din instituții conduse de oameni. Pe oamenii aceștia îi vedem la „lucru” pe la Cotroceni, la Palatul Victoria, la conducerea Parlamentului, a ministerelor. Și oamenii aceștia de la vârful statului nu sunt singuri. Au numit alți oameni în diverse funcții și poziții. Iohannis nu degeaba e șef al statului. Șeful răspunde pentru angajații / argații săi.
Deși, în cei 7 ani de când este președintele republicii, Iohannis a cam stat degeaba. Sau mai bine zis a fost șeful statului degeaba. Și nici a răspuns pentru nimic.
În afară de repetat lozinci pe Facebook și la TV, de lansat proiecte mărețe pentru țară, dar care nu s-au finalizat niciodată, Iohannis nu s-a remarcat cu nimic. Ah, ba da! S-a tot luptat cu ciuma roșie și de două ori a reușit să-și numească „Guvernul Său”, două guverne care au gestionat prost atât economia, cât și criza sanitară. De aceea ne aflăm astăzi unde ne aflăm. Deci, mare parte din „merite” trebuie acordate și șefului statului, fără aprobarea căruia nimic important nu se întâmplă în țara noastră.
În 2015, au trebuit să moară oameni (la Colectiv), pentru ca Guvernul Ponta să plece. De doi ani, au murit deja 40 de oameni în incendiile din spitale (12 spitale), dar niciun guvern nu și-a asumat nicio responsabilitate. Nici Guvernul Orban, nici Guvernul Cîțu! Mai rău, nu au învățat nimic din greșelile trecute, astfel că tragediile se pot repeta oricând, mai ales în această perioadă critică, cu spitalele suprasolicitate.
În aceste condiții, cred că declarația prezidențială ar trebui puțin reformulată. Varianta corectă (politic) ar fi: „astăzi, din păcate, în calitate de șef al statului român am eșuat în misiunea mea fundamentală de a-i proteja pe cetățenii români”.
Sper că Iohannis nu va mai avea ocazia să spună niciodată că statul pe care îl conduce a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii. Nu mă gândesc că într-o noapte va rezolva ce nu a fost în stare timp de 7 ani. Soluția la care mă gândesc e mult mai simplă. Pentru a nu mai putea face declarații de la Palatul Cotroceni, Iohannis trebuie pur și simplu suspendat din funcție. Și cât mai repede! Dacă tot conduce un stat eșuat și nu face nimic pentru noi, iar românii trebuie să se descurce pe cont propriu, cred că ne putem descurca și fără Iohannis. Dacă oricum e haos și dezastru, măcar să nu fie plătit pe degeaba.
P.S. Înțeleg totuși că țara asta eșuată are un președinte de succes. E drept, succesul său este unul extern, la nivel european, însă asta nu îi știrbește cu nimic anvergura. Din contră, ar trebui să ne facă pe noi, românii să fim și (mai) mândri de el.
Anul trecut, Iohannis primea Premiul Otto cel Mare al oraşului Magdeburg din Germania pentru „implicare în slujba ideii europene, a democraţiei, statului de drept şi unităţii continentului.” Fix în ziua tragediei de la Constanța, Iohannis a fost plecat iar în Germania, pentru a ridica un nou premiu european, Carol cel Mare. Potrivit organizatorilor, distincția a fost acordată tot pentru promovarea valorilor europene, a libertății și democrației, protecția minorităților și diversitatea culturală, dar și că ”a prestat un serviciu semnificativ în interesul statului de drept și al independenței sistemului judiciar”. E și greu să-i enumeri toate meritele. Nu degeaba, România a avut întotdeauna conducătorii (de succes) pe care i-a meritat. Tocmai de aceea am și ajuns o țară eșuată, dar o colonie de succes.