Impunerea adeverinței verzi înseamnă impunerea vaccinării obligatorii

Referitor la proiectul Guvernului Cîţu de obliga personalul medical să prezinte certificatul digital al UE privind COVID-19, merită să facem câteva observații.

1. Impunerea obligativității  „adeverinței electronice verzi” la nivel național reprezintă o extindere abuzivă a aplicării ei. Adeverința europeană nu a fost gândită în scopul pentru care Guvernul Cîțu vrea să o folosească acum, în sensul de a limita drepturi și de a impune obligativitatea vaccinării! Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi strict pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE pe o perioadă limitată de timp.

2. Concomitent cu impunerea prezentării acestei adeverințe verzi, Guvernul vrea să oblige personalul medical, poate chiar și profesorii care nu sunt vaccinați să „suporte costurile privind testarea”. Atâta timp cât vaccinarea este gratuită, iar testarea contra cost, practic, prin impunerea adeverinței verzi, Guvernul Cîţu introduce vaccinarea obligatorie.

3. Decizia vaccinării trebuie însă să rămână una personală și nu statul trebuie să ia această decizie pentru indivizi sau să-i forțeze în vreun fel (prin obligativitatea prezentării adeverinței verzi) să ia această decizie.

4. Totodată, actualii guvernanți ar trebui să își aducă aminte de propriile lor cuvinte: „potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”. Așadar, referitor la „obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-CoV-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 – alin. (1), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)).

Așadar, nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal” (Adresa nr. 416/07.04.2021 transmisă Avocatului Poporului de Ministerul Sănătății)

5. Având în vedere faptul că s-a dovedit că persoanele vaccinate pot să transmită virusul (din păcate atât la nivel european, cât și mondial, există numeroase state unde în ciuda unor rate foarte mari ale vaccinării, de peste 70-80%, s-au înregistrat un număr record de infectări), intervenția statului – în sensul introducerii obligativității de facto a vaccinării  – NU poate fi acceptată. Principiul de drept care trebuie să guverneze în această situație, așa cum au arătat reprezentanții magistraților, este cel al alegerii individuale libere și complet informate.

6. Extinderea utilizării adeverinței digitale poate fi acceptată doar cu condiția ca și testarea – la fel ca vaccinarea – să fie gratuită, adică asigurată din fondurile Ministerului Sănătății. E prea mult?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: