Noua clandestinitate pentru supraviețuirea umană

Cunoscutul filozof italian Giorgio Agamben susține într-un comentariu pe blogul personal că în aceste vremuri tulburi e nevoie de un nou tip de clandestinitate, una prin care persoana să devină cât mai autonomă față de instituții. El consideră că ar fi o naivitate să credem că green pass-ul european înseamnă revenirea la normalitate.

O comunitate în societate

Italia, ca laborator politic al Occidentului, în care strategiile puterilor dominante sunt elaborate în prealabil în forma lor extremă, este astăzi o țară cu umanitatea și politica în paragină, în care o tiranie fără scrupule și hotărâtă s-a aliat cu o masă pradă a unei terori pseudo-religioase, gata să sacrifice nu numai ceea ce odinioară se numeau libertăți constituționale, ci chiar toată căldura din relațiile umane.

Să crezi că green pass înseamnă o revenire la normalitate este de-a dreptul o naivitate. Așa cum se impune deja un al treilea vaccin, vor fi impuse altele noi și vor fi declarate noi situații de urgență și noi zone roșii, atâta timp cât guvernul și puterile pe care le exprimă consideră util. Și vor plăti in primis prețul tocmai aceia care s-au supus în mod neînțelept.

În aceste condiții, fără a renunța la toate metodele posibile de rezistență imediată, disidenții trebuie să se gândească la crearea a ceva ca o societăți în societate, o comunitate de prieteni și vecini înlăuntrul societății dușmăniei și distanțării. Formele acestei noi clandestinități, care vor fi gândite și încercate, trebuie să devină cât mai autonome posibil față de instituții, căci numai ele vor putea garanta supraviețuirea umană într-o lume ce a ales o autodistrugere mai mult sau mai puțin conștientă.”

Traducere Alexandru Petria, scriitor, 17.09.2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: