UrbanizeHub lovește din nou cu o nouă legendă urbană și un nou top mincinos și neprofesionist. Acest portal obscur declară că la Oradea avem „cea de-a doua administrație din România ca performanțe”.
„Fostul nostru campion, Oradea pare să aibe mult cox în instalație.
Oradea scoate proiecte pe bandă rulantă, este una din puținele primării ce are o unitate dedicată, și eficientă, pe relația cu sectorul privat (ADLO – Agenția de Dezvoltare Locală oradea), și au atât viziune cât și curaj. Sunt primii ce au încercat o fuziune a două localități, sunt primii ce au dezvoltat drumuri metropolitane de la zero, sunt primii ce au elaborat documentații tehnice pentru CNAIR pentru proiecte rutiere majore, au fost printre primii ce au folosit exproprierile pentru caz de utilitate publică la nivel local, sunt printre primii ce au elaborat un pachet comprehensiv de reabilitare a clădirilor patrimoniu istoric, sunt printre puținii ce au construit poduri noi, sunt printre foarte puținii (din păcate) cu o rețea proprie de parcuri industriale, și sunt printre puținele orașe mari ce administrează aproape integral infrastructura de sănătate din oraș. […]
Oradea are acum niște atuuri ce îi vor permite să spargă gura târgului în anii ce urmează. Ne-au obișnuit cu superlativul în ultimii ani, și sperăm să cotinue în aceiași notă. Oradea este probabil cel mai eficient și mai prolific Laborator de Inovare Urbană din România în acest moment”.
Ca și în urma cu 4 ani, topul este făcut pe genunchi, nimic serios fundamentat, un simplu exercițiu de imagine. La criterii au făcut un ghiveci în care au băgat de la fonduri europene până la rata de promovare la Bacalaureat. Important a fost să iasă bine cine trebuie… În ceea ce privește limbajul abordat de „specialiștii” de la UrbanizeHub, acesta abundă în expresii colocviale, ne-academice, demne de revista CanCan și nu de studiu serios. Expresiile folosite arată seriozitatea demersului precum și a autorilor anonimi. În realitate, ”topul” este un mare fâs, pentru care primăriile participante au plătit probabil o căruță de bani.
Despre Oradea se spune că între 2007 și 2015 a înregistrat cea mai mare absorbție de fonduri europene (vreo 140 milioane euro), iar pentru această perioadă de programare, adică 2016 – 2021, valoarea proiectelor s-a dublat. Aflăm însă că această valoare nu reprezintă absorbția efectivă, ci doar proiecte contractate. De asemenea, sumele sunt doar estimări. Deci, nimic concret. Mai mult, când vorbește despre performanța administrației PNL, „topul” nu spune absolut niciun cuvânt despre șantierele și proiectele ratate, niciun despre mafia imobiliară din jurul Primăriei Oradea, niciun cuvânt despre calitatea slabă a lucrărilor de infrastructură, despre starea foarte proastă a drumurilor, despre eșecul politicilor în domeniul termini (unde în ciuda investițiilor de sute de milioane de euro, prețul rămâne unul foarte ridicat, iar calitatea îndoielnică), nimic despre rata foarte mare a fondurilor pe care Oradea a trebuit sau trebuie să le restituie UE ca penalități și corecții financiare (zeci de milioane de euro!). Primăria Oradea a implementat cu „succes” proiecte europene la care a avut corecții financiare usturătoare chiar și de 100%, ceea ce înseamnă că a trebuit să dea toți banii înapoi. O adevărată performanță și asta, doar că „topul” nu menționează acest amănunt.
În concluzie, avem de a face cu un „top” de impresionat credulii și pe cei care încă mai cred în lozincile fără niciun fundament. UrbanizeHub spune o poveste frumoasă și uită în mod intenționat de problemele și de părțile întunecate ale orașului și ale administrației peneliste. Când și un eșec de proporții – cum a fost referendum ratat pentru unirea cu Sânmartin – este prezentat ca o mare realizare înseamnă că „topul” nu are cum să depășească nivelul de text de pseudo-știință, adică propagandă.
O fi având Oradea „cox în instalație”, dar performanța administrației este una îndoielnică. La fel de îndoielnic e și „topul”. Dar când vrei să lauzi pe cineva cu orice preț, realitatea chiar nu mai contează!