Depășind barierele dezinformării prin… dezinformare

De curând, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a fost vedeta revistei „Times of Africa”, revistă în care vorbește despre impactul pandemiei de COVID19 în România, măsurile luate de „autorități”, campania de vaccinare a României ca „un exemplu direct de bune practici în regiune”, dar și despre „conducerea puternică a președintelui țării”.

Citind articolul cu pricina, locuitorii continentului african rămân cu falsa impresie că în România, „autoritățile” au știut să gestioneze eficient pandemia, iar campania de vaccinare a fost un imens succes. Nu se spune niciun cuvânt despre faptul că abia 30% din populație a primit vaccinul (față de alte țări unde rata de vaccinare a depășit 50 sau chiar 70-80%), ceea ce înseamnă că suntem pe penultimul loc la nivelul UE. Doar Bulgaria ne depășește pe lista rușinii.

În schimb, putem afla multe lucruri fantastice, e drept, neadevărate, dar o poveste de succes nu ține cont de acest aspect nesemnificativ. Haideți să analizăm puțin textul produs de „autoritățile” noastre.

România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, în timp util și eficient pentru a limita răspândirea pandemiei. Sub conducerea puternică a președintelui țării și cu o echipă dedicată, cu angajament și responsabilitate, am reușit să construim încredere, să gestionăm anxietatea și să încurajăm un sentiment de profesionalism și orientare comunitară într-o perioadă extraordinar de dificilă.”

Cunoscând realitățile românești, când citești așa ceva parcă ai în față o poveste științifico-fantastică. Pentru că este exact pe dos precum spune mister Baciu. „Autoritățile” au avut ezitări foarte mari, foarte multe măsuri au fost aberante și ineficiente și prin lipsa de profesionalism nu reușesc să atingă un nivel de încredere din partea populației, prin urmare, campania lor de vaccinare a eșuat lamentabil.

România este un exemplu regional pozitiv al modului în care, luând măsuri cuprinzătoare, coordonate și în timp util, poate fi gestionată această urgență fără precedent. În pofida faptului că această pandemie nu este lipsită de provocări atât pentru autoritățile naționale, cât și pentru societate, România s-a descurcat foarte bine, dovedindu-și capacitatea instituțională de gestionare a crizelor, solidaritatea comunității și foarte importantă, devotamentul eroic al lucrătorilor din domeniul sănătății români și conducerea puternică a Președintelui român.”

Suntem un contraexemplu european, cu o capacitate instituțională redusă. Practic, totul se reduce la ce vrea un grup restrâns de decidenți, în frunte cu Iohannis, Arafat, Cîțu și alți apostoli ai vaccinării. Cât despre devotamentul eroic și conducerea eroică a lui Iohannis, textul amintește de limbajul vremurilor de tristă amintire și de odele aduse conducătorului mult iubit. Nu are nimic în comun cu realitatea!

Am reușit să depășim barierele dezinformării și ezitarea profundă și înrădăcinată față de vaccinare și să implementăm o campanie de vaccinare de succes comunicând intens și transparent despre procedurile de implementare a campaniei de vaccinare.”

Să vorbești despre dezinformare în România e ca și cum ai face un review funiei în casa spânzuratului. Andrei Baciu are un tupeu maxim și a reușit să depășească bariele dezinformării printr-o dezinformare și mai mare! Campania de vaccinare nu a însemnat nicio clipă comunicare transparentă ci doar lozinci și propagandă. La fel și „interviul” său african!

Campania de vaccinare a României este un exemplu direct de bune practici în regiune. Această poveste de succes este unul dintre cele mai bune impulsuri în sprijinul proiectului de sănătate al Uniunii Europene. România avansează bine în implementarea vaccinurilor și acest lucru se datorează și faptului că mecanismul comun de achiziții publice din UE oferă rezultate promițătoare.

Cu achiziția de vaccinuri nu sunt într-adevăr probleme, dar asta doar pentru că le realizează Comisia Europeană, iar România nu are alt rol decât de a plăti facturile pentru dozele primite. În rest, România este așa o poveste de succes încât de vreo 3 luni ne chinuim să atingem 5 milioane de vaccinați, că nici 10.000 de persoane nu se vaccinează pe zi cu prima doză, că „autoritățile” închid centrele de vaccinare, iar surplusul de doze îl vând către alte țări unde „succesul” vaccinării nu este atât de devastator precum la noi.

Citești articolul lui Baciu și te crucești! Vorbe frumoase care nu au însă nicio legătură cu realitatea. Baciu a ajuns să mintă și să se laude prin Africa mai ceva decât șeful său, „fantasticul” Cîțu aici, acasă în România. Baciu a trebuit să meargă până în Africa, unde puțini cunosc realitatea românească, pentru că, dacă ar fi făcut aceste declarații în Europa, râdeau toți de el și de minciunile gogonate pe care le-a debitat. În lumea a treia însă și-a permis să-i mintă pe față pe toți. O abordare descalificantă, de-a dreptul! Dar tipică pentru „leadership-ul” practicat în România. Ce nu fac unii „lideri” precum Baciu, Cîțu sau Iohannis să ajungă vedete…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: