Așa s-a făcut până acum

Reacția lui Ludovic Orban, încă președintele PNL la înfrângerea categorică suferită la Curtea Constituțională privind schimbarea conducerii televiziunii și a radioului public (strict din rațiuni politice) arată că partidul nu mai are nicio șansă cu acest personaj la conducere.

„Așa s-a făcut până acum” se scuză Orban. Adică a încălcat Constituția pentru că și ceilalți de dinaintea lui au făcut la fel. O spune chiar unul dintre cei care săreau (la propriu) prin Piața Victoriei pentru respectarea statului de drept. O spune tocmai un reprezentant al forțelor progresiste, care pretinde că e mai bun și mai drept decât cei care au condus până acum, dar care, de fapt, nu urmărește altceva decât să aibă controlul total al televiziunii și radioului public.

Judecătorii Curții Constituționale au decis că numirile interimare la TVR și Radioul Public au fost neconstituționale. Președintele PNL, Ludovic Orban, cel care a susținut-o pe șefa interimară a TVR, susține că procedura parlamentară a fost mereu aceeași și nu știa că este neconstituțională.
Până acum n-a existat nicio sesizare la CCR și așa s-a procedat mereu. Nu puteam să lăsăm TVR și Radioul Public fără conducere”, a spus Ludovic Orban. În traducere liberă: a încălcat legea pentru că nu cunoștea legea!

Un președinte de partid nu poate spune asta și cu atât mai puțin nu poate folosi răul anterior (făcut de alții) pentru a-și justifica o acțiune imorală și ilegală. Înseamnă că și el este la fel de rău ca predecesorii săi.
E ca și cum ar fi spus că a furat pentru că nu știa că încalcă vreo lege și că e absolvit de vină pentru că și cei de dinaintea lui au furat! E fix același argument.

Un român care încalcă legea trebuie să răspundă pentru faptele sale. Penal și/sau civil. Cum va răspunde Orban? Doar politic. Va pierde conducerea PNL și pe urmă conducerea Camerei Deputaților. Peneliștii vor să scape de el, sperând că își mai spală imaginea dezastruoasă după doi ani de guvernare. Problema lor e că nici „fantasticul” Florin Vasile Cîțu nu e cu nimic mai bun. Din contră, în anumite privințe e chiar mai rău. Iar asta nu mai e doar problema peneliștilor. E și problema noastră.

Și ca să ne dovedească că ticăloșia și minciuna lor nu au fost deloc întâmplătoare, ci premeditate, astăzi, în disprețul profund al legii și procedurilor, același Orban și PNL (cu sprijinul partenerilor din coaliție) au decis din nou numirea ca interimari la televiziune și radio a acelorași doi candidați respinși de CCR. Pentru că așa s-a făcut și până acum…

Dar haideți să vedem ce s-a întâmplat și în alte două cazuri recente de schimbări la comanda politică a PNL. Concret, la Consiliul Național al Audiovizualului și Avocatul Poporului.

Cum a fost depolitizat CNA-ul? Întâi au numit în locul unui profesionist cu 21 de ani de tv un fost deputat PNL, fără nicio legătură cu audiovizualul. Apoi, au pus președinte al instituției un alt fost deputat PNL, tot fără nicio legătură cu domeniul.
Și-uite-așa, depolitizarea-i gata!
Mai rău, așa cum dezvăluie Radu Herjeu (fost membru CNA), în calitate de președinte de partid, Ludovic Orban a sunat un membru CNA ca să-i ceară socoteală pentru propunerea de amendare a unui post TV. Fără jenă și, desigur, fără urmări.

În cazul Avocatului Poporului, „liberalii” au executat-o pe fosta lor colegă de partid, Renate Weber fără niciun regret. Dar și fără vreun motiv întemeiat. Weber stricase câteva dintre manevrele abuzive ale șefilor peneliști, așa că trebuia să fie dată afară. Cu orice preț și cât mai repede. Doar că între timp de la Comisia de la Veneția a sosit o solicitare prin care se cer Parlamentului „bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea doamnei Weber. Hopa! Și aici miroase urât. Sunt curios cum va răspunde Orban acestei solicitări, având în vedere antecedentele sale din trecut (pe când era în Opoziție și se lupta cu PSD): atunci tot ceea ce spunea Comisia de la Veneția era apreciată de „luptătorul” pentru statul de drept, Ludovic Orban. Poate între timp, s-au mai schimbat lucrurile…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: