Privind scena politică autohtonă şi „scandalul” dintre PNL şi USR+ am avut un deja vu. Mi-am adus aminte de toate mărețele coaliții de guvernare (făcute pentru binele țării și al românilor) și care s-au destrămat sub greutatea orgoliilor mărunte și a mizelor mici ale liderilor de partid.
Întrebarea care se impune, astăzi, este dacă această coaliție de ”dreapta” mai poate fi reparată?
Avem o criză de încredere între partenerii de coaliție – manifestată prin demiteri, declaraţii belicoase, etc. – care a fost, pentru moment, stinsă, dar care arată o nervozitate și tensionare a relațiilor dintre aliați în condițiile în care guvernarea merge prost și ei nu livrează rezultatele promise. E clar că liderii PNL nu se iubesc cu cei din USR+ și sunt împreună doar pentru că au un dușman comun: PSD. Doar că am mai văzut astfel de filme și niciunul nu s-a terminat cu bine. Așa a fost și pe vremea CDR (toți împotriva PDSR), așa a fost și pe vremea Alianței Dreptate și Adevăr (PD + PNL împotriva PSD), așa a fost și pe vremea USL (PNL și PSD împotriva PDL). Și a fost degeaba! Toate alianțele au sfârșit prost!
Încrederea odată șubrezită între parteneri, va fi foarte greu de recuperat, dacă nu cumva imposibil. Chiar dacă s-ar salva sau „repara” (printr-o minune), actuala coaliție tot nu va mai funcționa la capacitate maximă. Cum nu a funcționat nici până acum în puținele luni de când a fost constituită!
Şi atunci, a continua în mod forţat o alianţă politică vizibil obosită încă de la început nu face altceva decât să prelungească agonia. Finalul este previzibil.
Încă nu am văzut cercetări sociologice, însă, strict intuitiv, cred că, după acest prim scandal (plus cele care vor mai urma) capitalul electoral de ”dreapta” – și așa destul de firav – a luat-o la vale. PNL și USR nu vor câștiga alegerile nici peste 4 ani, nici peste 4 săptămâni. Cum nu le-au câștigat nici în urmă cu 4 ani…
Situaţia în care am ajuns după nici 4 luni de guvernare PNL-USR+UDMR este încă un exemplu că în România, guvernările de coaliţie nu pot funcţiona pe termen mediu şi lung. Toate formulele de acest gen (CDR, Alianţa Dreptate şi Adevăr, USL) au sfârşit-o rău! Poate nu ar strica, așadar, să ne gândim la o formulă de sistem electoral (cum a mai fost în istorie) care să asigure o guvernare monocoloră. Mai ales că, trecând peste lozincile cu dictatura, Dragnea, etc., o guvernare asigurată de un singur partid s-a dovedit în mai multe rânduri că aduce beneficii reale pentru populație.
Lumea este sătulă de gâlceavă politică și de politică în general, aşa că această guvernare necesită o schimbare radicală. Aşadar pentru ce să mai păstreze aparenţele? Doar pentru a mai prelungi puțin accesul fiecăruia la resursele statului? Haideți cu anticipatele!