Noua normalitate: vaccinarea obligatorie ?!

Așa cum era de așteptat, revenirea la normalitate se mai amână un pic. Până la o dată necunoscută. Sperăm că nu până la Sfântu’ Așteaptă.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că revenirea la normalitate nu se va face începând cu 1 iunie, așa cum a anunțat inițial. El a precizat că totul depinde de campania de vaccinare. Iar până acum, vaccinarea merge prost. Așa că nicio speranță. Nici vara asta nu va fi „ca pe vremurile bune”.

Nu trebuie să ne grăbim nici cu renunțatul la măștile neconforme. Abia după ce se va depăși cifra de 10 milioane de persoane vaccinate, „autoritățile” se gândesc să renunțe la obligativitatea purtării măștilor.

Până acum, avem doar 2,8 milioane de români vaccinați cu fie cu prima, fie cu ambele doze (22.04.2021). Deci suntem încă foarte foarte departe de ținta lui Cîțu. În Europa, ne situăm abia pe locul 32 la procentul de persoane vaccinate din total populație. Cred că ați înțeles ideea: mai avem mult și bine de așteptat.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Un sondaj MedLife arată că rata estimată de vaccinare până la finalul anului va fi doar de 27-31%! Doar o treime din populație. Deci, există un foarte mare risc să nu atingem cifra magică de 10 milioane. Nici în Iunie și nici în August. Nu mai vorbim de 70% din populație, scenariul ideal.

Tot studiul MedLife mai arată că doar 10-13% din populație are intenția fermă de a se vaccina în perioada următoare. Deci campania de vaccinare așa de „bine” merge că nu prea se mai înghesuie nimeni.

În platforma de programare, numărul total al locurilor disponibile pentru vaccinarea cu toate cele 3 tipuri de vaccinuri – 277.004 locuri disponibile vineri după-amiază – este mai mult decât dublu față de numărul celor înscriși pe lista de așteptare – 122.390 de persoane. Mai rău, 13 judeţe nu mai au nicio persoană pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID!

„Autoritățile” și Guvernul de „dreapta” au reușit să compromită și asta. Oamenii nu au încredere în guvernanți, deci nu au încredere nici în ceea ce le transmit guvernanții. Cu cât vor repeta Iohannis, Cîțu sau alți lideri de „dreapta” că trebuie să ne vaccinăm, cu atât se vor vaccina mai puțini. Logic.

Reușim astfel să doborâm noi recorduri negative: vom ajunge prima țară din UE care își va epuiza în 1-2 săptămâni entuziaștii vaccinării, adică aceia care (încă) se înghesuie la vaccinare. Și cu asta vom ajunge prima țară din UE care are doze, dar nu vom mai avea pe cineva vaccina. Pun pariu pe ce vreți voi că din Astra Zeneca va rămâne pe stoc mai toată marfa, până va expira. Și totul se întâmplă la un procent de populație care ne plasează pe ultimele locuri din UE la vaccinarea cu prima doză.

Fără vaccinare obligatorie nu vom atinge nici măcar 10 milioane, ce să mai vorbim de 70% din populație. E clar ce ne așteaptă! Sper că amânarea revenirii la normalitate să nu aibă legătură cu vaccinarea. Mai sper și că noua normalitate să nu însemne vaccinarea obligatorie. Știu. Sper degeaba.

Un gând despre „Noua normalitate: vaccinarea obligatorie ?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: