Leul și mielul

Cum bine a observat Varujan Vosganian, „CDR-PD a avut nevoie de un an şi ceva să se învrăjbească. Alianţa DA de doi ani. USL de doi ani jumate. PSD-ALDE de aproape trei ani. Coaliţia PNL-USR+, învrăjbită după numai trei luni, a bătut toate recordurile.

Când îţi permiţi să ceri (cu 14%) schimbarea premierului celui mai mare partid de la guvernare – întâmplător și partidul preşedintelui – așa cum a făcut USR+ atunci se cheamă că ceri ceva în care arta posibilului (definiţia lui Bismarck a politicii) te duce într-o fundătură.
Poți să faci asta crezând că ești indispensabil și că numai tu poţi schimba ţara. Sau dacă nu vrei să decontezi problemele guvernării și după doar 4 luni de guvernare vrei să te ceri înapoi în Opoziție. În ambele situații, dovedești că într-adevăr ești un „partener” nefrecventabil și ajungi izolat.

Liviu Mihai a realizat radiografia crizei momentului din coaliția de guvernare.

1. Florin Cîţu nu a putut să dea o singură explicaţie pentru demiterea lui Vlad Voiculescu (şi demiterea lui Octavian Bjoza a fost tot atât de nesăbuit şi temperamental făcută. Şi tot la cererea celor de după perdea). În fapt, aşa cum au rostit azi demişii VV şi A.M la conferinţa de presă: normele, pe care le pregătea secretara de stat cu cel mai curat spital din UE, erau agreate de junta adminstrativă în cap cu Arafat. Florin Cîţu nu a mai somat, a tras fără să mai întrebe.

2. Premierul Cîţu are, după acest gest ritualic, cele mai mari şanse să ia şefia PNL. Mulţi baroni i-au cerut demonstraţia sacrificială întru recunoaşterea animalului politic, alta decât au nevoie. He did it. Cîţu şi-a luat bilet pentru lojă în partid, obligându-şi rivalul intern, Ludovic Orban să declare că partidul îl sprijină în continuare.

3. USR PLUS a primit în plex #realpolitikul faptului că nimeni din clasa politică nu-i înghite – politica fără aliaţi e doar fight club. 

Presa mainstream îi urăşte; aroganţa şi dispreţul faţă de ea i-a scos din minţi. Nimeni, nici măcar Traian Băsescu, care a siluit-o şi trimis-o la arest de câte ori a vrut, nu a câştigat războiul cu presa.

4. Vlad Voiculescu a fost un foarte slab gestionar al postului şi-al relaţiilor cu premierul si funcţionarii ministerului. Vlăduţ avea tot, dar absolut tot ministerul&comp împotriva sa. Când un puşti de 22 de ani, de la partid, cu specializare marketing, se instalează la şefia digitalizării ministerului, n-ai cum să ai sprijinul personalului aflat în acelaşi borcan de câteva zeci de ani.

5 Pandemia este condusă de o juntă militară în cap cu premierul. Nicidecum de către Ministerul Sănătăţii. Aşa cum dezvăluia recorder în ultima sa anchetă despre misterioşii conducători ai Grupului de Comuncare Strategică: .

..De altfel, 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade militare.Autorităţile medicale de sănătate publică sunt complet marginalizate. De exemplu, Institutul Naţional de Sănătate Publică sau direcţiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică.

Singurul reprezentant al unei structuri medicale în Grup este directoarea Direcţiei Relaţii cu Presa, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Sănătăţii.

5. În conflictul ăsta întreţinut de politicianismul de şulfă castrată de noduri întregi de interese al PNL şi misecuvinismul sectar isteric al USR PLUS, ambele galerii au dreptate.

Numai că, în România de azi, hotărăşte cel mai mare şi mai puternic: PNL + Iohannis + Junta sub acoperire-sau statul paralel, ăla care „nu există”. 

Ah, să nu uităm de „Amabasada fără ambasador”, care, ce-i drept, n-a lipsit nici în acest moment de cumpănă al alianţei guvernamentale, dar a fost mult mai discretă ca la suprimarea SIIJ-ului (Secţia Specială).

Așadar, așteptăm cu sufletul la gură deznodământul ședinței de astăzi a Coaliției. Să vedem cine rămâne leu și cine se transformă în mielușel, pentru stabilitatea țării și binele poporului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: