Fuga de răspundere a miniștrilor

Nici bine nu s-au instalat la conducerea ministerelor, că unii dintre miniștrii de ”dreapta”, în special ”progresiștii” useriști, dau deja semne clare că nu vor și nici nu sunt în stare să conducă instituțiile în fruntea cărora i-a cocoțat partidul.

După Stelian Ion de la Justiție, Claudiu Năsui de la Economie, iată, a venit rândul și lui Vlad Voiculescu de la Sănătate să-și delege atribuțiile unui secretar de stat! După incendiile din spitale și după dezastrul creat în sistemul de sănătate, ministrul userist fuge de răspundere ca de… foc. Așa înțelege el să facă reformă în Sănătate: să lase pe alții să răspundă pentru decizii. Voiculescu s-a săturat de critici și nu vrea să-și asume nimic, decât laudele de pe Facebook!

În Ordinul de Ministru prin care Voiculescu își deleagă atribuțiile scrie negru pe alb că secretarul de stat semnează în numele și pentru ministrul Sănătății toate documentele elaborate. În mod normal și într-o guvernare normală (nu precum cea a coaliției lui Iohannis) ministrul își deleagă semnătura doar pentru perioadele în care este plecat în delegație sau concediu. Nu s-a mai pomenit ca un ministru să delege atribuții și semnătura sa către secretarii de stat pe termen nedefinit! Practic, el vrea astfel să paseze toată răspunderea către subordonații săi!

Nici măcar argumentul cu renunțarea la rolul decorativ al secretarilor de stat nu ține. Pentru că una este să delegi atribuții către secretari de stat pentru coordonarea unor domenii și altceva este să le dai dreptul de semnătură! Una este să le dai de lucru și cu totul altceva este să fugi de răspundere!

Este responsabilitatea ministrului să semneze actele administrative, pentru că, până la urmă, el este cel care conduce ministerul și el trebuie să poarte întreaga răspundere pentru activitatea acestuia. Cu bune și cu rele! Mă întreb și eu la fel ca foarte mulți români: dacă ministrul refuză să mai semneze actele și deciziile ministerului, de ce mai avem nevoie de Voiculescu la Sănătate sau de Năsui la Economie? Doar ca să-și poată urmări ei mai bine interesele personale din aceste poziții cheie?

Această atitudine nu doar că este profund incorectă din partea unui demnitar al statului, plătit să își asume deciziile, dar este și rușinoasă atât pentru miniștrii în cauză, cât și pentru întregul cabinet al premierului Cîțu.

Acesta din urmă ar trebui să iasă din rolul său de marionetă și să-i cheme imediat pe toți miniștrii USR+ la Palatul Victoria pentru a-i pune să-și retragă ordinele cu delegările. În caz contrar, ar avea toate motivele să-i remanieze. Motiv mai bun decât fuga de răspundere nici nu poate găsi. Un astfel de gest ar arăta că Florin Vasile Cîțu este un premier ferm și hotărât nu doar la tribuna Parlamentului sau la televizor, ci și în viața reală.

Nu exclud ca în următoarea perioadă să iasă la iveală documente și despre ceilalți membri ai Guvernului. Din păcate însă, Cîțu nu va face nimic pentru că nu poate face nimic, decât să vorbească mult și prost. La fel cum nu vor face nimic bun pentru români și România nici miniștrii săi, tineri sprinteni de la USR-PLUS și PNL, ”fii de turnători sau ei înșiși turnători la Securitate, fii sau nepoți de colonei și de generali, născuți din părinți campioni la contracte cu statul, abonați la devalizări de bănci și gata să ia în primire noile privatizări” pregătite de guvernarea PNL-USR+UDMR.

Așa cum spunea cineva după moțiunea simplă eșuată, din nefericire, nu doar pesediștii au rămas cu Voiculescu la Ministerul Sănătății, ci toți românii care nu-și pot permite tratamente la Viena!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: