Statul de drept trebuie respectat și în situație de criză!

Ceva nu este în regulă când autoritățile statului (de la Guvern până la primărie) îți vor binele cu forța!

E dubios rău când autoritățile statului ajung să încalce legea doar să își facă ție bine. Chiar și în situații excepționale, cum trăim în această perioadă. Pe bună dreptate, oamenii se întreabă: oare ce i-a apucat pe acești politruci de au ajuns atât grijulii față de sănătatea noastră?

În general, orice încălcare a legii, într-un stat de drept, cum se pretinde și România, trebuie sancționată. Cu atât mai mult, trebuie sancționate autoritățile care au rolul de a apăra statul de drept și care ajung să încalce legea. Este inacceptabil ca o autoritate publică să încalce legea și Constituția! Nu se poate ca Statul să încalce drepturile cetățenilor pretinzând că prin asta le face un bine! În numele luptei anti-COVID, nu poți să calci în picioare drepturile oamenilor! E ilogic, imoral și ilegal! Chiar inuman!

Augustin Zegrean nu mi-a fost niciodată simpatic, dar de data asta, trebuie să îi dăm dreptate: „Ori facem stat de drept și respectăm toate regulile statului de drept, ori ne jucăm de-a țara”. Adevărul este că până astăzi, actualii guvernanți s-au cam jucat. Fie pentru că au fost depășiți de situație și nu au știut ce să facă (incompetență & prostie), fie pentru că le-a convenit situația și au putut fura mai mult (ticăloșie & hoție). Avem, din păcate, suficiente exemple care ne dovedesc aceste lucruri.

Analizând atent situația de astăzi din România, observăm că, de fapt, în spatele bunelor intenții ale autorităților nu se ascund altceva decât incompetență, prostie, ticăloșie și hoție.

Drepturile românilor au fost suspendate și încălcate NU pentru a le proteja mai bine sănătatea! Eventual, acesta este doar un efect colateral (side effect) al acțiunilor guvernamentale. Drepturile au fost suspendate și legile au fost încălcate pentru ”liberalilor” a început să le placă guvernarea autoritaristă în umbra căreia pot sifona nestingheriți banii statului.

Este trist pentru istoria liberalismului din România că așa-zișii urmași ai Brătienilor să se orienteze în carieră după antimodele precum Putin, Erdogan sau Lukașenko. Din păcate, PNL se afundă tot mai mult în mocirla incompetenței și hoției, ambele mascate atent de leadershipul de tip ”mână forte”. Odată pornită însă coborârea pe toboganul anti-democrației și a autoritarismului de ”dreapta”, e greu să te mai oprești, iar dictatura sanitară este atât de ușor de folosit împotriva oamenilor!

Să luăm două cazuri tipice pentru modul de operare ”liberal”.

UNIFARM. După ce s-au descoperit furăciunile de acolo, cu încrengături și amantlâcuri liberale la cel mai înalt nivel guvernamental, în loc să facă lumină și să lămurească situația, autoritățile au decis să secretizeze contractele dubioase. Adică politica tăcerii vinovate și a pumnului în gură. Dacă nu au nimic de ascuns, oare de ce au ajuns să secretizeze acele contracte pe bani publici? Acolo e vreun stat în stat și nu știm noi? Sau legalitatea trebuie respectată doar în vremuri normale? Legile și Constituția NU trebuie respectate în situații de urgență sau alertă?

PRIMĂRIA ORADEA. Se ridică foarte multe suspiciuni și în cazul măștilor și a ”materialelor” de protecție achiziționate de Primăria Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea de la comuniștii chinezi. Este un alt exemplu de ”afacere” PNL care doar colateral are de-a face cu sănătatea oamenilor. Scopul principal a fost de a pune într-o lumină favorabilă conducerea Primăriei și a Spitalului într-un an electoral. Și le-a ieșit! Primarul Ilie Bolojan candidează din nou așa că avea nevoie de narativ proaspăt și de actualitate prin care să-i ”farmece” pe orădeni. Așa a ajuns Oradea din nou un oraș bun de dat ca exemplu. De data asta în lupta cu COVIDu… Gheorghe Carp (directorul spitalului) visează la președinția Consiliului Județean Bihor și vrea să-și transforme poziția managerială într-o trambulină politică. Mai contează că măștile și echipamentele medicale sunt neconforme sau că ”autoritățile” (Bolojan & Carp) nu vor să prezinte certificatele de conformitate europeană? Important este că la următoarele alegeri orădenii și bihorenii să îi voteze…

Trăim vremuri ciudate în care valorile au fost date peste cap, iar ”noul” normal nu mai vrea să aibă nimic de a face cu ”vechiul” normal. Statul de drept* a ajuns o simplă lozincă pentru că respectarea legii și a drepturilor omului nu mai sunt obligatorii. Pentru unii au devenit opționale. Întrebarea este: până când? Până trece situația de criză? Dar dacă nu (mai) trece?

*Mai țineți minte imaginele acelea spumoase (din 2017 și 2018) în care îl vedeam pe actualul prim-ministru, pe atunci doar lider PNL, Ludovic Orban sărind în sus în Piața Victoriei împreună cu ”protestatarii” nemulțumiți de modificările la legile Justiţiei? Se pare că el le-a uitat. Cam repede…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: