Societatea Primăria Oradea S.R.L.

S-au înmulțit cazurile care dovedesc că Primăria Oradea s-a ”privatizat”. Adică, dintr-o instituție publică s-a transformat într-un fel de societate comercială, care nu mai urmărește interesul public, ci strict pe cel privat. Sau mai bine zis, al anumitor privați!

Sub actuala administrație ”liberală”, Primăria Oradea nu doar că s-a ”penelizat” (la propriu, toți șefii au carnet galben de partid), dar a devenit și pro-business”: nu mai urmărește și protejează interesele orădenilor, ci se asigură ca profitul firmelor private din oraș să fie în creștere.

Desigur, nu toate firmele din oraș sunt avantajate, ci doar câteva ”alese”. Și nu știm cum, dar mereu sunt aceleași societăți ”abonate” la contracte și ”parteneriate” cu Primăria… Aceste firme sunt deținute (deloc întâmplător) de oameni de afaceri prieteni și apropiați ai conducerii primăriei. Vreți nume? Pentru început să amintim cei mai importanți „jucători” de pe piață, cei care au acces non-stop la vârful Primăriei. Să zicem de DIGI, PRIMA, LOTUS, SAPIENT și CONSTRUCȚII Bihor. Un fel de top 5, nu neaparat în această ordine.

Sub pretextul ”dezvoltării” orașului, Primăria ia decizii majore care transformă Oradea. Aceste transformări sunt apreciate doar de aplaudacii de serviciu, adepții doctrinei ”bine că se face ceva”. De fapt, toate măsurile sunt contestate și contestabile pentru că ele urâțesc orașul și îl schimbă dintr-un mic burg cu aer de Europa centrală într-o metropolă wannabe, poluat și sufocant, cu zone aglomerate și niște blocuri înalte pe post de imitații de zgârie nori. Densificarea orașului a ajuns din nou (ca înainte de 1989) politica oficială adoptată la nivelul Primăriei Oradea. Din păcate, este o abordare care asigură avantaje doar pentru unii: foarte mulți bani pentru dezvoltatorii imobiliari (prietenii politici și de afaceri ai edililor).

În urma vizionării filmelor de propagandă difuzate pe bani mulți la PRO TV, mulți au ajuns să creadă despre Primăria Oradea că este instituție publică model și exemplu în România. În realitate, este un anti-exemplu! Mai ales în domeniul arhitecturii și al dezvoltării urbane!

Primăria Oradea a ajuns să demoleze case pentru a face parcări, chiar și străzi întregi, să defrișeze arbori sănătoși (producând adevărate masacre verzi), să schimbe planuri urbanistice după bunul plac al edililor, să impună regulamente de construire arbitrare și ilegale, să construiască parcări supraterane, tuneluri și poduri pentru a le face pe plac dezvoltatorilor imobiliari și firmelor abonate la bani publici.

Foarte generoasă cu aceste firme, municipalitatea orădeană este însă foarte zgârcită cu orădenii de rând. Proiectele care ”schimbă” faţa oraşului ignoră confortul şi preferinţele orădenilor. Părerea omului este evitată sau neluată în considerare, Primăria Oradea fiind as în evitarea dezbaterilor publice sau ducerea acestora în derizoriu. Mai țineți minte bătaia de joc pe care au trebuit să o îndure orădenii din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, ale căror case urmează să fie demolate și care au fost lăsați să pledeze împotriva exproprierilor abia la sfârșitul dezbaterilor, după ce hotărârea a fost deja luată? Na, cam așa lucrează Primăria Oradea. Vinde proștilor vise frumoase despre oraș, când de fapt nu face altceva decât să mascheze ”afacerile” dubioase cu terenuri și munții de bani care rezultă de acolo.

Și uite așa, profitul firmelor a ajuns mai important în Oradea decât bunăstarea orădenilor. Interesul privat bate interesul public. Curat liberal, coane Ilie!

PS. În articolele viitoare vom reveni cu exemple concrete de astfel de ”afaceri” ale societății Primăria Oradea SRL. Credem că este cea mai corectă denumire ce poate fi dată acestei instituții care a uitat de mult ce înseamnă interesul public. Până atunci nu uitați vorbele lui Alfred A. Montapert: ”Nu confunda mişcarea cu progresul. Un balansoar se mişcă încontinuu, dar nu înaintează”.

3 gânduri despre „Societatea Primăria Oradea S.R.L.

  1. In plina pandemie si a adunat,, Consilieri” (pt ei nu i stare de urgenta) si au votat demolarea primului tronson de case din Nufaru.Proprietarii acestor case pana in septembrie trebuie da se mute.Va intreb ,cu starea de urgenta,cum pot acesti oameni sa si cumpere alte locuinte ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: