Citind presa locală ai putea avea impresia că în Bihor autoritățile gestionează exemplar criza coronavirusului.
O analiză atentă a statisticilor comunicate oficial de Instituția Prefectului județului Bihor (IPJB) ne arată însă un lucru surprinzător: cifrele lor mint mai mult decât vorbele lor!
Găsiți mai jos, puse într-un tabel relativ ușor de citit, cifrele comunicate de Prefectura Bihor în ultimele șapte zile privind numărul de cazuri COVID-19 din județ.

Ce putem observa?
- NU corespund datele din raportarea Prefecturii Bihor cu cele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) de la nivelul Guvernului în ceea ce privește numărul total al celor infectați! Există diferențe foarte mari pe care nu le-a explicat niciodată nimeni! De exemplu, în data de 30 aprilie, Prefectura Bihor numără 646 de bolnavi, în schimb, GCS doar 456, adică cu vreo 190 mai puțini! Diferențele se păstrează și în următoarele zile. Mai bine zis, în toate zilele! Mai rău, în data de 5 mai, Prefectura Bihor anunță o scădere a numărului de bolnavi cu 47 (460 – 413), în timp ce Grupul de Comunicare Strategică anunță o creștere a numărului de îmbolnăviri de la 471 la 472. Curat murdar, coane prefect!
Sursa confuziei vine de la o ”invenție” a Prefecturii Bihor. Aceasta a decis să înființeze o categorie ”specială” de pacienți, care nu apare în alte județe. Este vorba despre ”persoanele internate în Secția Exterioară a Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” din Oradea”. Adică la Hotelul Ceres din Băile 1 Mai!
Hotelul Ceres este locul trasformat de Prefectura Bihor în Centru de Carantină după eșecul înregistrat cu internatul Liceului Sinteza din Oradea!
Citeam deunăzi un titlu mare în presa locală, cum că Bihorul este singurul județ din țară unde se testează toate persoanele aflate în carantină. Ce nu ne spune însă articolul este că Bihorul a ajuns județul unde autoritățile au reușit să îmbolnăvească cu COVID-19 persoanele pe care le-au băgat în carantină!
Hotelul Ceres a ajuns din Centru de carantină un adevărat focar de infecție. Și asta prin ”grija” autorităților care au gestionat situația. După ce toți locatarii hotelului s-au infectat cu coronavirus, Prefectura Bihor nu a mai avut ce face și i-a declarat pe toți de acolo ”pacienți”, iar hotelul a fost rebotezat peste noapte (din centru de carantină) în ”secție externă” a Spitalului Municipal din Oradea. Normal că acuma îi testează pe toți, după ce i-au infectat pe toți… Măcar atât pot să facă! Adică au creat o problemă, iar acum se mândresc că o rezolvă! Doar așa, Prefectura Bihor poate crea (falsa) impresie că ne salvează de COVID-19!
2. NU corespunde nici numărul persoanelor externate cu cele raportate ca fiind vindecate! Exemplu: Dacă, în data de 3 mai, erau 522 de persoane ”internate” (la Spitalul municipal din Oradea + Hotel Ceres), pe 5 mai, numărul internaților scade cu 109 persoane și ajunge la 413 (sau 472 varianta GCS). Se presupune că aceste 109 persoane nemaifiind internate s-au însănătoșit! Doar că la capitolul ”persoane vindecate”, din data de 3 mai până în data de 5 mai, se raportează doar 50 de persoane (de la 101 se ajunge la 151 de persoane)! Cel puțin așa rezultă din statisticile prezentate pe pagina de Facebook a Prefecturii. Ce s-a întâmplat oare cu cele 59 de persoane (diferența dintre cei 109 care ies din statisticile internaților și cei 50 de vindecați în cele 3 zile)? Unde au dispărut?
Un alt exemplu: în perioada 30.04 – 05.05, adică în 6 zile, 233 de persoane sunt scoase de la categoria ”bolnavi” și declarați vindecați (de la 646 ajungem la 413), asta în timp ce, în aceleași statistici ale Prefecturii Bihor, numărul de ”vindecați”, în aceeași perioadă de timp, a crescut cu doar 101 de persoane (de la 49 la 151). Adică nu ies la socoteală vreo 132 de persoane! Dispărute fără urmă din statisticile Prefecturii Bihor!
Concluzie: autoritățile bihorene responsabile cu gestionarea crizei COVID-19, în frunte cu Prefectura, ori nu știu să numere corect, adică sunt niște incapabili, ori ne manipulează, adică sunt niște mincinoși!
Important este însă ca lumea să rămână în ceață și să nu mai înțeleagă nimic! Pentru că doar așa pot perpetua starea de incertitudine și nesiguranță care să genereze anxietăți și frici la scară largă. Pentru că doar așa, o populație – în care a intrat frica – e mai ușor de controlat și renunță mai ușor la drepturile și libertățile sale.
Țineți minte un lucru esențial: județul Bihor a ajuns în topul național al infectaților cu coronavirus din cauza incompetenței autorităților, pe care atâta îi duce mintea: în loc de măsuri concrete eficiente, știu doar să mintă frumos în presă. Așa că, nu-i mai lăudați gratuit! Gândiți critic! Nu fiți fraieri și nu vă lăsați manipulați!