La nivelul UE, ca număr de populație, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori, România ocupă locul 7.
În ceea ce privește numărul de teste COVID-19 efectuate, până la data de 25.04.2020, conform știrioficiale.ro, autoritățile sanitare din țara noastră au efectuat 126.645 de teste. Adică a fost testată doar 0,6% din populația României! Foarte puțin! La nivel european, cu această „reușită”, România ocupă abia locul 17!
Ce ne spun aceste statistici, despre care autoritățile vorbesc cu fereală și stânjeneală:
Că în țara noastră, se testează mai puțin decât ar trebui raportat la mărimea populației! Mult mai puțin!!!
Și atunci se pune întrebarea logică: oare de ce se testează așa de puțin?
Avem următoarele variante (la fel de logice) de răspuns:
A Guvernanții nu pot mai mult
B. Guvernanții nu vor să testeze mai mulți români
C. Ambele variante de mai sus: guvernanții nici nu pot și nici nu vor!
Dacă guvernanții noștri nu pot testa mai mult înseamnă că sunt depășiti de situație. Ceea ce este foarte grav! Mai ales pentru noi, cei care suntem obligați să suportăm măsurile guvernanților. Nu e foarte liniștitor gândul că ești condus de niște incompetenți și incapabili!
Dacă actualii guvernanți nu vor să testeze mai mult pentru că NU vor să crească numărul bolnavilor confirmați, atunci este și mai grav. Ticăloșenia este mult mai rea decât incompetența!
Știu că suntem în an electoral și partidul de guvernământ nu vrea să plătească politic pentru această criză, dar să minți și să ascunzi realitatea (prin netestarea populației) este inacceptabil!
Să ne îndreptăm atenția spre exemplul clasic deja al municipiului Oradea, acest (anti) exemplu în materie de management al crizei COVID-19.
Așa cum știm, la Spitalul Curteanu, există de mai bine de o lună de zile un aparat de testare PCR + încă un aparat e pe cale să fie pus în funcțiune. Teoretic, acestea două ar avea capacitatea de a efectua aprox. 400 de teste/zi, conform declarațiilor conducerii orașului. Și totuși, nu se fac nici jumătate! Culmea este că nimeni nu pare să fie interesat să dea o explicație mulțumitoare la această problemă. În schimb, suntem amețiți cu totul felul de povești și auzim tot felul de promisiuni cum că se va mări capacitatea de testare… Dacă există aceste aparate, de ce nu se folosesc la capacitatea lor maximă? Asta e întrebarea!
De ce este esențială această testare masivă a populației? În primul rând, pentru că permite identificarea persoanelor infectate (mai ales asimptomaticii care pot infecta grupurile vulnerabile), izolarea și tratarea lor.
În al doilea rând, pentru că o testare masivă permite deblocarea economiei în condiții de siguranță sporită! Altfel…
„A testa sau a nu testa?”, nu cred că mai e o întrebare pentru niciun alt guvern din lumea civilizată, decât doar pentru Guvernul Orban! Dilema asta „existențială” a guvernanților ne afectează însă și nouă existența. Din păcate! Și asta în condițiile în care, din noiembrie 2019, trăim într-o Românie ”normală”. Dar până când? Asta ar trebui să fie întrebarea!
PS.
Conform Grupului de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului, până acum, autoritățile române au amendat aproape 1% din populație. Au fost date peste 200.000 de amenzi pentru nerespectarea restricțiilor impuse de ordonanțele pseudomilitare!
Raportat la numărul populației și la ceea ce se întâmplă la nivel european, România e în top! Adică, aici la noi autoritățile amendează mult mai mult decât în alte țări. Oare suntem un popor atât de indisciplinat sau autoritățile fac exces de zel?
